Tırnak Batması Nasıl Geçer?

SIHHAT

Tırnak batması, tırnağın keskin tarafının, tırnağın sonundaki ya da yan kısmındaki  deriye gömülmesi ile oluşan ve acı veren durumdur.

Acı ve iltihaplanma tırnak kıvrımının deriye battığı noktada olur. İltihaplanmanın ilerleyen evresinde iltihaplı bölgede ekstra bir doku ya da dışarı akan sarı bir iltihap sıvısı oluşabilir. Eğer iltihaplanmış tırnak batması tedavi edilmezse daha da ilerleyebilir ve bu durumda cerrahi müdahale gerekebilir. Daha da ileri durumlarda, her ne kadar az görülen bir durum olsa da, tırnak batması olan tırnağın kemiği de iltihaplanabilir ve enfeksiyon kapabilir.

Tırnak batması bebeklerde ve çocuklarda yaygın değil iken, yetişkinlerde ve gençlerde sıklıkla görülen bir rahatsızlıktır. Erkeklerde görülme sıklığı kadınlardan daha fazladır. 20’li ve 30’lu yaşlarında olan genç yetişkinler daha fazla risk altındadır. Tırnak batması herhangi bir tırnakta görülebilir; ancak baş tırnakta daha yaygın görülür.

TIRNAK BATMASI SEPTOMLARI VE İŞARETLERİ

Tırnak batması çoğunlukla ayak baş parmağının dışa bakan ucunu etkileyen bir bozukluktur. Yine de tırnak batması ayağın her parmağında ya da tırnağın üstünde veya altında oluşabilir. En yaygın belirtiler; acı, kızarıklık ve tırnak ucunda şişmedir. Tırnak batması oluşumunun ilk safhasında, ayak tırnağının sonu kızarmaya başlar ve acı veren bir şişlik oluşur. İlk zamanlar irin ya da sıvı iltihap yoktur.

Dokunulduğu zaman ateşiniz olmamasına rağmen tırnak batması olan bölgede ısı vardır.Bir sonraki safhada, tırnağın keskin tarafında ekstra bir dokulaşma ve deri kaplaması görülür. Sarımsı bir renkte sıvı iltihap oluşmaya başlar. Bu tırnağın derinin yüzeyine baskı yapması sonucu formunu bozmasına vücudun gösterdiği bir tepkidir. Ortaya çıkan iltihaplanma her zaman enfeksiyon değildir.Kimi zaman da enfeksiyon oluşmaya başlar. Bu durumda var olan şişlik daha da kötüleşir ve bölgede beyaz ya da sarı renkli irin görülebilir. Yaygın olmasa da enfeksiyonlu tırnak batması ateşe sebep olabilir.

TIRNAK BATMASINA KESİN ÇÖZÜM!

Eğer tırnak batmasının erken safhasındaysanız, evde uygulayacağınız tedavi yöntemleri ile cerrahi müdahaleye gerek kalmadan iyileştirici ve enfeksiyonu önleyici olma konusunda başarılı olabilir. Ayağınızı sıcak suda günde 4 defa bekletin. Ayağınızı bekleteceğiniz suya sabun, tuz ya da antibakteriyel ilaçlar eklemenize gerek yoktur. İltihaplanmış bölge de dahil olmak üzere ayağınızı günde 2 kez sabunlu suyla iyice yıkayın. Günün geri kalan kısmında ayağınızın temiz ve kuru kalmasına özen gösterin. Yüksek topuklu ayakkabılar ya da dar kalıplı sıkı ayakkabılar giymekten uzak durun.

Tırnak batması geçene kadar sandalet gibi rahat ve açık ayakkabılar giymeyi değerlendirebilirsiniz. Deriye batmakta olan tırnağın köşesini kaldırmaya çalışın. Tırnak ile deri arasına bir parça pamuk sararak sağlam duracak şekilde yerleştirin.Aralarında boşluk olması gerekmektedir. Bu acı veren bir işlem olmasına rağmen evde tedavinin en önemli kısmıdır.

Ayağınızı sıcak suda beklettikten hemen sonra araya koyduğunuz pamuğu biraz daha ileriye itin ve pamuğu her gün değiştirin. 7-15 gün içinde tırnağınız büyüyecek ve batma problemi geçecektir. Bu aşamalarda bölgenin acımasına yönelik ağrı kesici kullanabilirsiniz. Bunları 3 gün boyunca düzenli olarak yapmanıza rağmen herhangi bir gelişme olmadıysa doktora görününüz.

Doktor öncelikle tetanoz aşınızı kontrol edecektir, 5 yılı geçtiyse tetanoz iğnesi uygulayacaktır.  İltihaplanmanın kemiğe gelip gelmediğini anlamak için röntgen çekilir. Operasyonda lokal anestezi uygulanır ve tırnak batması olan bölge iğne ile uyuşturulur. Doktor öncelikle tırnağın iyileşmesi için üst kısımdaki yeni doku oluşumunu kaldırır.

Gerekli bulduğu noktalarda tekrar tırnak batması olmaması için doktor, bölgedeki bazı hücreleri kimyasal ilaçlar yardımıyla öldürebilir. Operasyon sonrası düzenli olarak yara kontrol edilir ve pansuman yapılır. İltihapı kurutması için antibiyotik kullandırılır.

Kaynak: Yasemin