Tövbe İstiğfar Etmenin Fazileti
Tövbe istiğfar etmenin fazileti ve önemi nedir? Nasuh tövbesi nedir? Nasıl yapılır? Abdullah Sert Beyefendi, tövbe ve istiğfar etmenin önemi ve faziletini açıklıyor.
TÖVBE DUASI
İlk Peygamber Hz. Adem (a.s.) ve Hz. Havva annemizin okuduğu tevbe duası, A’raf Suresi’nin 23. ayetinde yer almaktadır.
Türkçe Okunuşu: “…Rabbenâ zalemnâ enfusenâ ve in lem tagfirlenâ ve terhamnâ le nekûnenne minel hâsirîn(hâsirîne).
Anlamı: “Rabbimiz! Biz kendimize zulüm ettik. Eğer bizi bağışlamaz ve bize acımazsan mutlaka ziyan edenlerden oluruz.” (A’raf 23)
NASUH TEVBESİ
Rabbimiz nasûh bir tevbe ile kendisine yönelmemizi, Tahrim Sûresi’nin 8. âyetinde bizlere şöyle emretmiştir:
“Ey îman edenler! Allâh’a içtenlikle tevbe edin. Umulur ki, Rabbiniz sizin kötülüklerinizi örter, peygamberi ve onunla birlikte îman edenleri utandırmayacağı günde Allah sizi, içlerinden ırmaklar akan cennetlere sokar. Onların nûrları önlerinden ve sağlarından aydınlatır, gider. «Ey Rabbimiz! Nûrumuzu bizim için tamamla, bizi bağışla; çünkü senin her şeye gücün yeter!» derler.”
Nasûh tevbenin kabulü için olmazsa olmaz husus, samimiyet ve pişmanlıktır. Bu pişmanlık, insanın gücü yettiği ölçüde o hatayı tekrar etmemesi ve yaptığı günahla ilgili kul hakları varsa, bu hakları helâl ettirmek için elinden gelen gayreti göstermesidir.
SEHERLERDE DUA ETMEK
Gerçek takva sahipleri geceleri pek az uyurlar ve seherlerde de Rabbi'ne daima istiğfar halindedirler. Zariyat suresinde şöyle buyurulur:
“Onlar geceleri pek az uyurlardı. Seher vakitlerinde de istiğfâr ederlerdi.” (ez-Zâriyât, 17-18)
PEYGAMBER EFENDİMİZ (S.A.V.) HER GÜN 100 DEFA TÖVBE İSTİĞFAR EDERDİ
Rasûlullah -sallâllahu aleyhi ve sellem- Efendimiz şöyle buyurmuşlardır:
“Ey insanlar! Allâh’a tevbe edin ve O’na istiğfâr edin! Muhakkak ki ben her gün yüz defa, hattâ yüzden daha fazla, Allâh’a tevbe ediyor ve O’na istiğfâr ediyorum.” (Ahmed, IV, 261; Nesâî, Kübrâ, IX, 168; Krş. Müslim, Zikir, 42)
“Her sabaha çıktığımda mutlakâ Allah Teâlâ’ya yüz defa istiğfâr ederim.” (İbn-i Ebî Şeybe, Musannef, VI, 57/29445; Nesâî, Kübrâ, IX, 167)
Bu sebeple seher ve fecir vakti, selef-i sâlihîn arasında, “İstiğfar ve duâ vakti” olarak bilinir ve ona göre îtinâ gösterilir.
PEYGAMBER EFENDİMİZ'İN (S.A.V.) YAPTIĞI İSTİĞFAR DUASI
SEYYİDÜL İSTİĞFAR DUASI VE FAZİLETİ
BENZER HABERLER