Transfer Ne Demek? Transfer Ne Anlama Gelir?
Transfer ne demek? Transfer kelimesinin anlamı nedir? Transfer kelimesine örnek cümleler...
Transfer: Aktarma, geçirme anlamlarına gelmektedir.
TRANSFER KELİMESİNE ÖRNEK CÜMLELER
Ashâb-ı kirâmın Rasûlullah (s.a.v) Efendimizʼle olan kalbî irtibatları sâyesinde ruhlarında meydana gelen in‘ikâs ve insibağ, Efendimizʼin hâllerinin kendilerine transfer olmasıyla neticelendi.
*****
Abdülhâdî’nin her gün hâlinde değişiklikler görülüyordu. Sanki -fizikteki birleşik kaplar kânunu gibi- Yûnus Dede’nin hissiyâtı ona transfer oluyordu. On beş gün sonra Abdülhâdî, dünyâyı başka türlü telâkkî etmeye başladı. Sanki her varlık onunla konuşuyor, Yaratıcı’nın varlığını ve birliğini îlân ediyor, O’nun nihâyetsiz kudretini terennüm ediyordu. Bu şekilde sohbet ve tefekkürle dolu olarak geçen kırk günün ardından, Abdülhâdî, günlerce susuz kalmış bir sahrâ yolcusunun yemyeşil bir vahaya kavuşmasındaki heyecanına benzer bir heyecanla secdeye kapanıyor ve günahlarını hatırlayarak çoğu kere ağlamaktan namazın rekatlarını şaşırıyordu.
*****
Mhabbet ve hayranlık duyulan fâcir ve fâsık kimselerin gafletlerinden de az veya çok, fakat mutlakâ menfî bir pay, beraberinde bulunan kişiye sirâyet eder. Varlıklar ve gönüller arasındaki bu hâl transferi sebebiyle insan, hangi mekânlarda bulunduğuna ve kimlerle beraber olduğuna dikkat etmelidir. Zira buna göre mânen seviye kazanmakta veya kaybetmektedir.
Şeyh Sâdî-i Şîrâzî, hâllerdeki sirâyetin, kişinin mânevî hayatını nasıl değiştirebildiğini şu misalle îzah eder:
“Ashâb-ı Kehf’in köpeği Kıtmîr, sâdıklarla beraber olduğu için büyük bir şeref kazandı; nâmı Kur’ân-ı Kerîm’e77 geçti. Hazret-i Nûh ve Hazret-i Lûtʼun hanımları ise fâsıklarla gönül birliği içinde olduklarından, Cehennem’e dûçâr oldular. (et-Tahrîm,10.)
*****
İhlâsla icrâ edilen mânevî sohbetlerdeki beraberlikte, -fizikteki birleşik kaplar kânunu misâli- kalpler birbirinden istifâde eder. Hâl transferi ve tesir alışverişi gerçekleşir. Zamanla kalbî keyfiyetler; zevkler, nefretler, duyuşlar ve görüşler birbirine benzemeye başlar.
*****
Sohbet meclisinin en bereketli neticesi, orada bulunanların müsbet hissiyâtının birbirine sirâyet etmesidir. Sahâbe-i kirâm da Rasûl-i Ekrem (s.a.v) Efendimiz’den böyle bir hâl transferi nîmetine mazhar oldukları için fazîlet numûnesi bir nesil hâline gelmişlerdir.
Sohbetin bu kıymetli husûsiyeti sebebiyledir ki, sahâbîden sonra gelen hiçbir sâlih zât -onlardan daha fazla ibâdet etse bilesahâbî derecesine yükselemez. O fizikî beraberlikte, yani kalbin muhâtabın kalbine adapte olması durumunda -fizikteki birleşik kaplar kânunu misâli- kalpler birbirinden istifâde eder. Hâl transferi ve tesir alışverişi gerçekleşir. Zamanla kalbî keyfiyetler de birbirine benzemeye başlar. Zevkler, nefretler, duyuşlar ve görüşler aynı hâle gelir.
YORUMLAR