Trump’la Gelen “Amerikan Baharı”

Büyük umutlarla gelen Barack Obama geride hayal kırıklığı bırakarak, koltuğunu ne yapacağı öngörülemeyen, vaatleriyle kaygılandıran, zengin işadamı Donald Trump’a devretti. 20 Ocak 2017 tarihi itibariyle de Turmp’lı dönem resmen başladı.

Dünyada soğuk savaş rüzgâr­larının çok sert estiği, endişelerin küresel düzeyde tavan yaptığı bir dönemde Trump liderliğindeki ABD yönetimi bu endişeleri izale edebilecek mi? Yoksa dünya daha gergin, daha istikrarsız bir hale mi gelecek? Bugünlerde cevabı en çok aranan soruların başında geliyor bu soru.

Tabuları yıkacağı ve uluslararası sistemi değiştireceği vaadinde bulunan Trump, büyük tartışmalar, protesto gösterileri ve “Trump/Pence faşist rejimini başlamadan durdurun” sloganları eşliğinde koltuğuna oturdu.

Tramp’a ABD içerisinden yöneltilen en büyük suçlama tüm Amerikalıları kucaklamamak. Pek çok Amerikalıya göre ülkeleri, Narsist bir sosyopatın Oval Ofis’i işgal etmesi sebebiyle tarihin en tehlikeli dönemine girdi.”

Amerika’nın en az destek alan başkanı olarak takdim edilen Trump’ın karşısında Hollywood dünyasından medyaya çok geniş bir çevre var. Başkanlık koltuğuna oturduğu ilk gününde “Onlar yeryüzündeki en haysiyetsiz şeyler” dediği Amerikan medyası ile Trump arasındaki savaşın daha da alevleneceğini söylemek mümkün.

Öyle ki Trump karşıtı artan protesto gösterilerinin ve Trump ile Amerikan müesses nizamı arasındaki yükselen tansiyonun, “Amerikan Baharı”na dönüşebileceği ihtimalinden dahi bahsediliyor.

Bu arada Trump karşıtı gösterilere katılanlara, Gezi kalkışması ve renkli devrimleri fonlamasıyla bilenen George Soros’un çok ciddi maddi destek verdiği iddialarını da not edelim.

KAYGILI AMERİKALILAR YALNIZ DEĞİL

Pek çok Amerikalı gibi Avru­pa’nın önemli bir kesimi de dünya düzenini bozacağını söyleyen, Avrupa Birliği’ni parçalamaya yönelik mesajlar veren Trump’ın izleyeceği politikalardan derin endişe duyuyor…

Kadınlara yönelik ayrımcı söyleminden dolayı neredeyse tüm kadınlar Trump’a öfkeli… Trump’ın ABD başkanlığındaki ilk gününde sayıları 2 milyonu bulan kadınlar, Avustralya’dan Kenya’ya, Hindistan’dan İngiltere’ye, Mada­gas­kar’dan ABD’ye dünya çapında yürüyüş gerçekleştirdiler.

İslamofobik bir söylemle Müslümanların ülkeye girişini yasaklamayı vaat eden, devir-teslim konuşmasında İslamcı terörizm söylemini tekrar eden, yabancı düşmanı söylemiyle Meksikalıları ırz düşmanı ilan eden Trump’ın icraatlarını Amerikalı Müslümanlar ve diğer tüm göçmenler endişeyle bekliyor.

Filistinliler, her fırsatta İsrail’in Siyonist politikalarına destek veren ve vaatleriyle bunu ileriye taşıyacağını söyleyen Trump’dan çok ama çok endişeli…

Bu tepkiler, bundan sonra hem ABD sınırları içerisinde hem de uluslararası arenada çetin geçecek bir mücadelenin işaret fişeği gibi yorumlanıyor...

Kaynak: Beytullah Demircioğlu, Altınoluk Dergisi, 372. Sayı

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.