Turistik Tatile Çıkan Kişiler Seferi midir?
Kurban Bayramı’nda sırf turistik amaçla tatile çıkan kişiler seferî sayılırlar mı ya da onların da kurban kesmesi gerekir mi?
İnsanların turistik, siyasi, sosyal, ekonomik, kültürel, dini bir amaçla yolculuğa çıkmasının seferilik üzerinde herhangi bir etkisi yoktur. Kurban Bayramı günlerinde ikamet ettiği yerden 90 km ve daha uzak mesafeye 15 günden az kalmak üzere giden ve bu süre zarfında ikamet ettiği yere geri dönmeyen kişilerin kurban kesmesi vacip olmaz. Yolculuk, velev ki tatil amaçlı da olsa…
Bununla birlikte kurban ibadeti insana manevi ve ahlaki olarak pek çok şey kazandırır. Kurban Bayramı’nda bu ibadeti önemsemeyerek, onu sıradan bir tatile dönüştürmek ve o şekilde geçirmek, kişinin manevi duygularını, dini hassasiyetlerini zayıflatır. O kimsenin Allah’a olan yakınlığını yaralar; fazilet ve takvadan uzaklaşmasına sebep olabilir. Kurban Bayramı günlerinde insanların tatil yaparak iş hayatının yoğunluğundan uzaklaşmak istemeleri normaldir. Ancak bayramı, tatil beldelerinde geçirilecek sıradan bir tatil olarak değil de, ibadet edip sevap kazanmak için kullanılacak iyi bir fırsat olarak kabul edip buna göre davranmak daha yerinde olur. Zira ancak bu şekilde davranmak suretiyle, bu ibadetin sağladığı manevi güzelliklere ve kalbî inceliklere ulaşabiliriz.
Ülkemizde insanlar, bayram günlerinde ana baba ve akrabalarının bulunduğu memleketlerine giderek orada kurban kesmekte ve oradaki akraba ve dostlarıyla kaynaşmaktadır. Böyle bir davranış hem akraba bağlarının canlı tutulması hem de toplumsal dayanışma ve birlikteliklerin sürdürülmesi adına son derece önemli ve anlamlıdır. Dinimizce uygun ve doğru olan da budur. Zira böylelikle insanlar, hem Hz. Peygamber Efendimiz [aleyhissalatü vesselam]’ın hadislerinde çokça hatırlattığı akraba bağlarını korumakta hem de akraba ortamında kurban ibadetini yerine getirmenin huzurunu yaşamaktadır.
Efendimiz [aleyhissalatü vesselam] bir hadislerinde şöyle buyuruyor: “Herkim gönül hoşluğuyla ve kestiği kurbanın sevabını Allah'tan umarak kurban keserse bu onun için Cehennem ateşine karşı perde olur” (Tirmizi, Kıyame, 50).
KAYNAK: Dr. Recep ÖZDİREK, Kurban İbadeti, Erkam Yayınları, 2007, İstanbul
YORUMLAR