Türk Tarihini “60 Dakikaya” Sığdıracaklar

Türklerin küçük obalardan cihan devletlerine uzanan tarihi, sinema kalitesinde çekilen güçlü anlatımıyla belgesel oluyor.

Anadolu başta olmak üzere Balkanlar'dan Kafkaslara, Türkmenistan'dan Suriye ve Irak'a, Afganistan'dan dünyanın birçok bölgesine yayılan Türklerin adetleri, gelenekleri, savaşları, kurduğu devletler ve tarihi şahsiyetleri belgeselle izleyiciyle buluşacak.

Kültür ve Turizm Bakanlığının katkısıyla Türkmeneli televizyonunun yapımcılığını üstlendiği 60 dakikalık belgeselde, Türklerin tarih sahnesinde yer almasıyla günümüze kadar uzanan yolculuğu sinema kurgusuyla anlatılıyor.

Türkçe'nin yanı sıra Arapça ve İngilizce dilleriyle yayınlanacak "Men Türkmenem, Men Begem" belgeselinin çekimleri geçen ay Moğolistan'da başladı.

Anadolu Selçuklu Devleti'nin başkenti Konya'da da çekilen belgeselin yönetmeni Didem Şahin, çekimlerin uzun soluklu süreç içinde tamamlanacağını söyledi.

Göktürklerden Oğuzlara, Selçuklulardan Osmanlılara ve bugüne kadar gelen Türk tarihini derlemeye çalıştıklarını ifade eden Şahin, "Kerkük'teki bir düğünde başlayan hikaye... Türkmenlerin geleneklerini, coşkusunu, adetlerini ve tüm renklerini anlattığımız düğünden, geçmişe uzanan bir anlatım diyebiliriz. Tarihe yolculuk, düğün olurken geçmişe uzandık. Moğolistan'da Orhun'a gittik. Çekimlerimizi Göktürklerin merkezinde yaptık. Oğuzları anlatacağımız görüntüleri yine o coğrafyada çektik. 'Oğuz obası' kurduk. Yaşayan, canlı bir oba. Koyunlar kuzular, atlar, savaşçılar ve yabgular..." diye konuştu.

TÜRKLERİN TARİHİNİ ANLATAN İLK BELGESEL

Şahin, Konya'daki çekimlerde ise Büyük Selçuklu Devleti hükümdarı Selçuk Bey'in obadan ayrılışını, Tuğrul ve Çağrı Bey'i, Dandanakan ve Malazgirt Savaşı'nı canlandırdıklarını belirterek, belgeselin seyir zevki yüksek bir anlatımı olduğunu vurguladı. Yapıtın en önemli özelliğinin ise geçmişin bugünle ilişkilendirilmesi olduğuna işaret eden Şahin, şunları kaydetti:

"Bu, aynı zamanda belgeselin anlatımını güçlü kılan unsurdur. Bütçesi ve kapsamı itibarıyla Türklerin tarihini anlatan ilk belgesel diyebiliriz. Canlı, renkli, dönemin hayatını yansıtan bir belgesel. Oyuncu kadromuzun bir kısmı tiyatrocu, profesyonel. Burada ise Selçuk Üniversitesi'nden 20'ye yakın Türkmen öğrenci katıldı. Özveri ile belgesele katkı sağladı. Dönemin özelliğini yansıtan kostümler hazırlandı. Bu tür yapımlarda daha çok didaktik anlatımlar oluyordu ama sinema tadını hep koruduk. Dramatik yapının korunmasında hep hassasiyet gösterdik. En büyük özelliğimiz anlatım yöntemidir. Daha devam ediyoruz ve henüz çalışmanın ortasındayız. Moğolistan ve Konya çekimlerini tamamladık. Şimdi Irak'ta ön hazırlıkları yaptıktan sonra orada çekimlere başlayacağız. Tüm çekimleri tamamladıktan sonra teknik işler kalıyor. Yayınıyla ilgili kesin tarih söylemek uygun olmaz. Önümüzdeki yaza yayına hazır hale gelecektir."

Kaynak: AA

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.