Türkiye Afrin’de Eğitim Seferberliği Başlattı

Zeytin Dalı Harekatı’nda YPG/PKK’dan kurtarılan Afrin’deki okullarda duran eğitim faaliyetleri yeniden hız kazandı. İlçe merkezinde çatışma yaşanmamasına rağmen örgütün eğitimi durdurması nedeniyle kaybolan zaman telafi edilmeye çalışılıyor.

Suriye’de Zeytin Dalı Harekatı’yla terör örgütü YPG/PKK’dan temizlenen Afrin ilçe merkezinde, örgütün durdurduğu eğitim-öğretim faaliyetleri Türkiye’nin desteğiyle yeniden başlatıldı.

Suriye’nin kuzeyinde Türkiye sınırındaki Afrin’de, kırsal bölgelerin teröristlerden kurtarılmasından kısa süre sonra eğitim-öğretim faaliyetleri yeniden başlamıştı.

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve Özgür Suriye Ordusu’nun (ÖSO) harekatın son aşamasında ele geçirdiği ilçe merkezinde ise öğrenciler terör örgütü tarafından mağdur edilmişti.

TSK ve ÖSO’nun ilçe merkezine yönelik saldırı düzenlememesi ve bölgede çatışma yaşanmamasına rağmen YPG/PKK, okulları kapatarak faaliyetleri durdurmuştu.

Zeytin Dalı Harekatı’yla 18 Mart’ta ilçe merkezinin alınması, bombalı tuzaklardan arındırılarak güvenli hale getirilmesi ve halkın önemli bölümünün evlerine dönerek hayatın olağan akışına kavuşmasıyla öğrencilere yönelik çalışmalar yeniden hız kazandı. Bu kapsamda, Türkiye’nin desteğiyle okullarda hızlandırılmış eğitim faaliyetleri başlatıldı.

Eğitim seferberliğinin yaşandığı ilçe merkezindeki El-İttihat Okulu, yaklaşık bir haftadır orta okul ve lise çağındaki öğrenciler için hızlandırılmış ders programları düzenliyor.

Yaklaşık 450 ila 500 arasında öğrencinin ders başı yaptığı okuldaki eğitim ise gönüllü öğretmenlere emanet.

“PYD SİYASİ AMAÇLARI İÇİN OKULLARI KULLANIYORDU”

Afrin Meclis Başkan Yardımcısı ve İlçe Eğitim Ofisi Sorumlusu Abdo Nebhen, Afrin ilçe merkezindeki bir okulda gerekli hazırlıkların tamamlanmasıyla eğitime başladıklarını belirtti.

“450 ila 500 civarında öğrenciye hızlandırılmış eğitim vererek, bu yılki eğitim-öğretim döneminin boşa gitmemesini sağlayacağız.” diyen Nebhen, Suriyeli öğretmenlerin gönüllü olarak derslere katıldığını kaydetti.

Türkiye’ye Afrin’deki eğitim çalışmalarına verdiği destekten dolayı teşekkür eden Nebhen, “Eskiden Afrin’de eğitim yoktu’ diyemeyiz ancak PYD, siyasi amaçları için okulları kullanıyordu. Kürtçe’yi zorunlu yaptı. Din derslerini çıkartarak yerine örgütün savunduğu ideolojileri getirdi.” ifadelerini kullandı.

Nebhen, kırtasiye malzemelerinin temini ve kitap sayısının yetersizliği nedeniyle bazı sıkıntılar yaşadıklarını söyledi.

EĞİTİM GÖNÜLLÜLERİ GÖREV YAPIYOR

Okulda görev yapan gönüllü öğretmenlerden biri olan Hasan Naif de uzun süredir eğitim göremeyen öğrencilerin derslerini telafi etmek için yoğun bir program hazırladıklarını dile getirdi.

Öğrencilerin iki ayda geriye dönük olarak tüm dersleri göreceğini anlatan Naif, gönüllü olarak okulda görev yapan tüm meslektaşlarına teşekkür etti.

“GELECEĞİMİZİ GÜVENCE ALTINA ALMAK İSTİYORUZ”

9. sınıf öğrencisi 15 yaşındaki Sare Ahmet de uzun süre ayrı kaldığı okuluna yeniden başladığı için çok mutlu olduğunu söyledi.

Yetkililerden bölgede eğitimin aksamaması için desteklerini devam ettirmelerini talep eden Sare, “Geleceğimizi güvence altına almak istiyoruz. Bu konuda bize destek olsunlar.” diye konuştu.

Kaynak: AA

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.