Türkiye-mısır İlişkileri Nasıl Düzelir?
Türkiye Suudi Arabistan yakınlaşması ile birlikte en çok dillendirilen husus, Riyad yönetiminin Türkiye ile Mısır’ın arasını bulma gayretleri oldu. Hatta Kral Selman’ın İslam İşbirliği Teşkilatı zirvesine Sisi’yi de getireceği dahi konuşuldu.
Türkiye- Mısır ilişkilerinin düzelmesini Suud yönetimi gerçekten çok istiyor. Ancak bu normalleşmenin nasıl sağlanabileceğine ilişkin bir formül bulunmuş değil. Türkiye darbe lideri Sisi’ye yönelik kararlı tutumunu sürdürüyor. Darbe yönetiminin de başta Müslüman Kardeşler olmak üzere siyasi muhaliflerine yönelik baskı politikasındaki kararlılığı sürüyor.
Siyasi istikrarı sağlayamamış, baskıcı uygulamalarıyla toplumun tüm kesimlerinin tepkisini toplamış, ekonomik kötü gidişatın önüne geçememiş, güvenliği temin edememiş bir görüntü çizen Sisi yönetimine karşı aslında Mısır kamuoyunda ciddi bir tepki var. Bu yapının daha ne kadar dış destekle ayakla tutulabileceği yoğun bir biçimde tartışılıyor.
Sokaktaki vatandaşın yanı sıra Mısır ordusu içinde de Sisi’ye yönelik güven bunalımının derinleştiği yönündeki haberleri okumak mümkün. Mısır’da siyasi bir değişimin gerçekleşip gerçekleşmeyeceği, Sisi’nin gidici olup olmadığı şu sıralar Ortadoğu’nun tartışılan sıcak gündemlerinden biri. Peki bu değişim en sorunsuz ya da en az zararla nasıl gerçekleşebilir?
MISIR'IN GELECEĞİ NE OLACAK?
Ortadoğu’yu en iyi takip eden gazetecilerden biri olarak takdim edilen Guardian’ın eski dış politika yazarı David Hearst’e göre, “Sisi giderse, olabilecek en iyi şey, yerine bir başka generalin geçmesi. O kişinin de kademeli olarak mahkûmları bırakması, bu kişinin aynı zamanda ‘Rabia'da yaşananlardan ben sorumlu değildim’ diyecek bir kişi olması gerekiyor.”
Hearst’ın bu formülü yakın zamanda hayata geçebilir mi bilinmez ama Türkiye-Mısır ilişkilerinin, Suudi Arabistan kralı Selman’ın yoğun arabuluculuk gayretlerine rağmen normalleşmesi mevcut konjonktürde bir hayli zor gözüküyor. Bu normalleşmenin sağlanabilmesi için Riyad’ın Ankara’yı değil, Ankara’nın Riyad’ı siyasi baskıları kaldırması, bütün siyasi oluşumların katıldığı adil bir seçime gidilmesi yönünde Sisi yönetimi üzerindeki baskısını artırması yönünde ikna etmesi gerekiyor.
Kaynak: Beytullah Demircioğlu, Altınoluk Dergisi, 363. Sayı, Mayıs 2016
YORUMLAR