Türkiye'de Hafız Sayısı Üç Kat Arttı

Diyanet İşleri Başkanlığı Eğitim Hizmetleri Genel Müdürü Prof. Dr. Ali Erbaş, 28 Şubat sürecinde kurslardan mezun olup hafızlık belgesi alanların sayısının yılda 2 binlere kadar düştüğünü ancak engellerin kaldırılmasıyla bu sayının hızla arttığını söyledi. Erbaş, Kur'an-ı Kerim'i baştan sona ezberleyen hafızların,İslamiyet'in ilk döneminden itibaren çok önemli bir vazifeyi yerine getirdiğini belirtti.

İslam devletlerinin ve Müslümanların da hafızlık eğitimine her zaman büyük önem verdiğini ve bu vazifenin devam ettirilmesi için tarih boyunca özel kurumlar oluşturulduğunu ifade eden Erbaş, "Osmanlı'da da, ondan sonra da hafızlık eğitimi Allah'a şükür bu topraklarda devam etti. Bazı dönemlerde çeşitli sıkıntılar ve zorluklar yaşansa da hafızlarımız kutsal kitabımızı ezberleyip, gelecek kuşaklara aktarmaya devam ettiler." dedi.

Erbaş, özellikle 28 Şubat sürecinde bu konuda ciddi sıkıntı çekildiğini vurgulayarak, şunları anlattı:

"2000'li yılların başından 2010'a kadar hafız ve Kur'an kursu sayısı çok azalmıştı. Bir kısmı zaten kapatılmıştı. Hatta bazıları okullara dönüştürülmüştü. Kur'an kurslarının önünde çok ciddi bir engel vardı. Beşinci sınıfı bitirmeyenlerin yaz kurslarına, sekizinci sınıfı bitirmeyenlerin de yatılı Kur'an kurslarına gitmesini yasaktı. Bu engel kaldırıldıktan sonra kursların önü açıldı. Biz de her türlüğü desteği vererek, kurslara eğildik ve hızlı şekilde kurslarımızın ve mezunlarımızın sayısı arttı."

"HAFIZ SAYISI SON DÖNEMDE 3 KAT ARTTI"

Diyanet İşleri Başkanlığı Eğitim Hizmetleri Genel Müdürü Prof. Dr. Ali Erbaş, son dönemde de olumlu gelişmelerin devam ettiğini söyledi. Şu anda bin 350 kadar yatılı Kur'an kursu olduğunu aktaran Erbaş, şöyle devam etti:

"Bu kurslarda eğitim gören 60 bin kadar da talebemiz var. Daha önce, özellikle 28 Şubat sürecinde kurslarımızdan mezun olup, hafızlık belgesi alanların sayısı yılda 2 binlere kadar düşmüştü. Ancak engellerin kaldırılmasıyla bu sayı hızla yukarı çıktı. Çıkmaya da devam ediyor. Geçen yıl 6 bin 500 civarında hafız mezun oldu. Bu yıl bu rakam daha artacaktır. Şu anda, Diyanet İşleri Başkanlığınca 1975'ten itibaren kayıtları tutulan hafızların sayısı 127 bine ulaştı. Bunlar belgesi olanlar. Bir de hafızlığı bitirmiş ancak sınavı geçip, belgesini alamayanlar da var. Onları buna dahil etmiyoruz."

Erbaş, söz konusu kurslarda 65 ülkeden bin 500 civarı yabancı öğrencinin de eğitim aldığını ve bunların bir kısmının hafızlık da yaptığını dile getirdi.

Yatılı kursların dışında başlattıkları, "İhtiyaç Odaklı Kur'an Kursları Öğretim Programı"nın da başarıyla devam ettiğini belirten Erbaş, "Her gün her yaştan insan kurslarımıza geliyor. Bu kurslarda yaklaşık 1 milyon talebemiz var ve çoğu kadınlardan oluşuyor. Anne kursa gelince çocuğunu bırakabileceği yer olamayabildiği için kursların içine okul öncesi 4-6 yaş sınıfları açtık. Bu kurslarda da 53 bin civarında talebeye ulaştık." ifadelerini kullandı.

Kaynak: Yeniakit

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.