Türkiye'de Ölen Nijeryalı Gencin Babasının Vasiyeti

Kayseri'de Türkiye Diyanet Vakfı'na bağlı uluslararası imam hatip lisesinde okuyan Nijeryalı Abdulfathi Olamigoke, spor yaparken beyin kanaması geçirerek vefat etti. Babası vasiyetini yazarak oğlunun Türkiye topraklarında defnedilmesini istedi ve Nijerya'ya getirilmesi için harcanacak cenaze masraflarının da vefat eden oğlumun yerine bu ilmi alabilmesi için kardeşinin Türkiye'ye kabul edilmesini istedi.

Türkiye Diyanet Vakfı himayesinde Milli Eğitim Bakanlığı ve İlahiyat Fakülteleri ile işbirliği içinde 111 ülkeden 2 bin 500 öğrenciye "Uluslararası İlahiyat Programı" ve "Uluslararası İmam Hatip Lisesi Programı" vasıtasıyla Türkiye'de eğitim veriliyor. Bu kapsamda Uluslararası Şehit Ömer Halisdemir Anadolu İmam Hatip Lisesi'nde öğrenim görmek için gelen 14 yaşındaki Nijeryalı Abdulfathi Olamigoke geçirdiği beyin kanaması sonucu vefat etti.

Nijeryalı Abdulfathi Olamigoke'nin cenaze namazını İl Müftümüz Doç. Dr. Şahin Güven'in kıldırdı. Hunat Camii'nde kılınan cenaze namazına birçok yetkilinin yanı sıra öğretmen ve öğrencileri katıldı. Nijeryalı Abdulfathi Olamigoke'nin vefat haberinin ailesine iletilmesi ve resmi işlemlerin tamamlanması nedeniyle cenazenin naaşı bir süre bekletildi.

Son olarak Nijeryalı Abdulfathi Olamigoke'nin cenazesi Uluslararası Şehit Ömer Halisdemir Anadolu İmam Hatip Lisesi'ne getirildi. Burada okul bahçesinde bir konuşma yapan Uluslararası Şehit Ömer Halisdemir Anadolu İmam Hatip Lisesi Müdürü Sıddık Kaya, "Abdulfathi Olamigoke kardeşimiz sadece dört gün aramızda olmasına rağmen herkesle çok güzel bir muhabbeti oldu. Sanki her bir öğretmeniyle, her bir arkadaşıyla bir hatırası, bir fotoğrafı var. Duyguların zor ifade edildiği bir an, ben dört yıldır bu okulda idarecilik yapıyorum. Her defasında konuşmama başlarken bizim elmaslarımız derdim. Elmaslarımızdan birisini kaybettik. İnanıyorum ki şehittir. Rabbim bizleri de onun şefaatine nail eylesin" diyerek sözlerini tamamladı.

BABASININ VASİYETİ

Daha sonra söz alan Türkiye Diyanet Vakfı Genel Müdürü Mehmet Savaş Polat, "Abdulfathi Olamigoke kardeşimiz ilim yolunda, gurbette ailesinden uzak bir ülkede vefat etti. O'nun için ölüm bir şehadettir. Kardeşimizin vefatı sonrası babasına oğlunun vefatının bildirilmesi ve cenazenin Nijerya'ya gönderilmesi hususu sorulduğunda babası bizlere bir mektup yazdı. Mektupta aynen şunları bildiriyor:

"Ben oğlumu sizin ülkenize bir şeyler öğrensin, İslam'ın doğru bilgisini orada edinsin ve memleketine faydalı olsun diye gönderdim. Ama Cenab-ı Hakkın planı başkaymış. Bizler Müslüman olarak buna boyun eğmek durumundayız. Ben oğlumun müsaade ederseniz kutsal Türkiye topraklarına defnedilmesini sizden talep ediyorum ve vefat eden oğlumun yerine bu ilmi alabilmesi için kardeşinin Türkiye'ye kabul edilmesini istiyorum. Buraya getirilmesi için harcanacak cenaze masraflarının da orada ilim yolunda ülkenizde bulunan kardeşlerimize harcanmasını talep ediyorum."

Konuşmalar sonrası İl Müftü Yardımcımız Mehmet İzci tarafından okul bahçesinde ikinci kez cenaze namazı kıldırıldı. Cenaze namazı sonrası Nijeryalı Abdulfathi Olamigoke'nin naaşı İldem Mezarlığı'na defnedildi.

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.