Türkiye’deki Âmâların Kur’ân Gözü

KUR’ÂNIMIZ

25 yıldır âmâlar için Kur’ân-ı Kerim basan, aynı zamanda kendisi de âmâ olan Adil Altınkaya ile âmâlar için bir zamanlar yayınladığı Güney Rüzgarı dergisini ve yine âmâlara yönelik Kur’ân-ı Kerim çalışmalarını konuştuk.

Röportaj: Abdullah Güner

Kütahya’nın Gediz ilçesine bağlı bir köyde dünyaya gelen Adil Altınkaya, Türkiye’de âmâlara yönelik Kur’ân-ı Kerim basarak bir ilke imza attı. Adil Altınkaya, 1965 yılında Gaziantep Körler Okulu’nda aldığı 8 yıllık eğitimin ardından 1973’te Ankara’da Yükseliş Koleji’nde burslu olarak eğitimine devam etti. 1976’da Hacettepe Üniversitesi İngiliz Dil Bilimi Bölümü'ne girip, 1980 yılında mezun oldu. Fakülteden sonra 3 yıl kadar Devlet Planlama Teşkilatı’nda santralcilik yaptı ve 1983’ten 1997 yılına kadar Antalya’da Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı Turist Danışma Bürosu’nda tercümanlık yaptı. Daha sonra emekliye ayrılıp, Kur’ân-ı Kerim hizmetine başladı.

Adil Altınkaya: "Niye Antalya diye belki düşünecek olursanız, 'Hoca Nasreddin misali hanım Antalyalıydı, hanımköylü olduk' diyerek gülümsüyor ve Antalya’ya gittikten sonraki değişimini  şöyle anlatıyor: 'Antalya’da Siirtli Hafız namıyla o bölgede tanınmış İslam’ı 50-60 yıl tebliğ etmiş bu hocamızın dergâhında her ikindi sonrası sohbet ederdik. Ben dinimi ta 1985’lerde hatta 90’larda üniversiteden mezun olduktan sonra etraflıca öğrendim desem pek yanlış olmayacak. Ondan önce de tabi lise zamanlarımızda namaz kılardık fakat böyle şuurlu değildi, taklidiydi.'"

Âmâ biri olarak kendisini sorguladığını ve Allah’a hizmet için ‘Ne yapmalıyım?’ sorusuna bir cevap aradığını belirten Adil amca, âmâlara yönelik Kur’ân-ı Kerim’in olmadığını fark ederek bu çalışmaya girişiyor. Birkaç arkadaşıyla birlikte kendilerine maddi destekte bulduktan sonra matbaalarını kurup, âmâlara özel Kur’ân-ı Kerim basmaya başlıyorlar. 90’ların başında başladıkları Kur’ân hizmetine Hüdayi Vakfı ile tanıştıktan sonra daha da genişleterek devam ediyorlar. Ona kucak açan Aziz Mahmud Hüdayi Vakfı da görme engellilere istikrarlı bir şekilde Kur’an-ı Kerim hizmeti vermeye devam ediyor.

‘Ben âmâyım, Kur’an-ı okuyamıyorum’ diyenlerin örnek alacağı ve âmâ olarak da Kur’an-ı öğrenmenin imkânsız olmadığını gösteren Adil Altınkaya; görememesine rağmen görüyormuşçasına her işi yapabiliyor. Bilgisayarı, âmâlara has yazıcıyı, cep telefonunu çok iyi kullanabiliyor. Yanında kimse olmaksızın her yere gidip gelebiliyor, çok iyi İngilizce konuşabiliyor. Ayrıca üniversite mezunu. Adil amca âmâlar içinde bulunmaz birisi. Onlar için Kur’an- Kerim ve muhtelif kitaplar hazırlıyor, elinden gelen her yardımı yapıyor ve yapmaya da her zaman hazır.

Türkiye’de görme engelliler için 25 yıldır Kur’an-ı Kerim basan ve âmâların Kur’an-ı Kerim öğrenmesine vesile olan ilk kişi olan Adil Altınkaya ile Kur’an-ı Kerim hizmetini konuştuk. Kendi sesiyle anlattığı çalışmaları aşağıdaki kayıtlardan dinleyebilirsiniz.