Türkiye'nin Güneyinde Büyük Oyun!

Türkiye'nin güneyi, Suriye'nin kuzeyinde son dönemde neler yaşanıyor? İşte son aylarda yaşananların kısaca özeti...

Kartların yeniden karıldığı bir dönemde Ortadoğu’nun sınırları yeniden mi çiziliyor? İç savaşın pençesindeki Irak ve Suriye’deki son gelişmelere bakıldığında bu soruya birçoklarının “evet” diyeceği muhakkak. Suriye zaten şimdiden mikro devletçiklere bölünmüş durumda. Irak’taki durum da Suriye’den farklı değil.

BATI HİMAYELİ BİR "KÜRT DEVLETİ" PROJESİ

Bu süreçte en dikkat çeken husus Batı himayesinde bir Kürt devleti tesis etme gayretleri. Özellikle Kuzey Suriye’de sözüm ona terör örgütü DAİŞ ile mücadele adı altında sınırları Akdeniz’e kadar uzanan bir Kürt devletini tesis etme planı adım adım işliyor.

Proje kapsamında Türkiye-Suriye sınırı boyunca uzanan bölgenin bir şekilde Kürtleştirilmesi öncelikle hedef. Bu hedef doğrultusunda, proje bir örgüt olduğu bugün çok daha net bir biçimde görülen terör örgütü DAİŞ bir manivela unsuru olarak kullanıyor.

Suriye’nin kuzeyinde Tel Abyad, koalisyon güçlerinin desteğiyle DAİŞ terör örgütünden temizlendi. Ardından da Türkmen ve Araplardan oluşan bölge halkı başka bir terör örgütünün insafına terk edildi. O örgüt de Türkmen ve Araplardan boşaltılan yerlere Kuzey Irak’tan getirdiği Kürtleri yerleştirerek “Kürtleştirme” operasyonuna hız verdi. Proje kapsamında nihai hedefin, Türkiye-Suriye sınırı hattı boyunca tamamı Kürtlerin elinde ve denizle bağlantısı olan bağımsız bir bölge kurmak. Böylelikle Irak petrolünü Akdeniz’e indirecek bir hat oluşturmak.

TÜRKİYE ÜZERİNE PLANLAR

Bunun gerçekleşmesi Türkiye’nin Suriye ile bağlantısının tamamen kesilmesi demek... Bölgedeki bu yeni oluşumun PKK desteği ile Türkiye içine yönelme ihtimali demek…“Kuzey koridoru”nun yaşayabilmesi için Türkiye’de iç karışıklık çıkartma ihtimali demek… Kuzey Irak’ın ve Kürtlerin Türkiye’ye olan bağlılığının azaltılması demek... Kısaca Türkiye’nin elinin kolunun bağlanması, zayıflatılması demek... Bu projeye Esed rejimin ve İran’ın açıktan, İsrail ve ABD’nin örtülü destek verdiği siyasi analizlerde de sıklıkla dillendiriliyor…

Şimdi Kuzey Suriye’deki bu gelişmeleri ve ayrıca Irak bölgesel Kürt yönetimi tarafından sıklıkla dillendirilen “bağımsızlık” mesajlarını bir tarafa not edelim, sonra da 7 Haziran seçimleri öncesi Batı medyasının “Neden Türkiye’deki seçimlere bu denli ilgi alaka gösterdi?” sorusuna cevap bulmaya çalışalım. Özellikle de HDP’nin barajı aşması için, onun eş başkanı Selahattin Demirtaş’a yönelik güzellemelerinin, cici çocuk muamelesi çekmelerinin sebebi hikmetini yeniden sorgulayalım. Cevap kendiliğinden netleşiyor değil mi?

Velhasıl hem ülkemiz hem de bölgemiz çok kritik bir süreçten geçiyor. Çok büyük oyun oynanıyor bölge üzerine. Dolayısıyla kan gölüne dönen coğrafyamızda akan kanın durması şöyle dursun çok daha büyük felaketlerin kapıda durduğu intibası edinmek mümkün. Umarız yanılıyoruzdur.

Kaynak: Beytullah Demircioğlu, Genç Dergisi, 106. Sayı, Temmuz 2015

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.