Türkiye'nin Youtuber Gençleri

Genç Dergisi 142. sayısında kapağına “Anneme YouTuber Olduğumu Söylemeyin, O Beni Okuyor Sanıyor” başlığını taşıdı. Bir gencin eğilimini merak edenler artık kimle takıldığı, ne okuduğunu değil hangi YouTuberları takip ettiğini soruyor. Genç'te bu konuyu kapsamlı bir dosya ile ele alıyor. 

Genç’in bu sayısı şöyle tanıtılıyor:

Editörümüz Süleyman Ragıp Yazıcılar, Editörden yazısında “Hz. Ömer Meşreplı̇ Gençlerı̇n Dönemı̇ Mı̇ Gelı̇yor?” başlığı ile sesleniyor ve bu sorunun cevabını arıyor. Taha Kılınç ise “Sözün Haysiyetini Korumak” başlığıyla yazdı. Bülent Ata, Senaryo Atölyesi’nde “Diyalog: Karakterimizi Ete Kemiğe Büründürmek” başlığı ile senaryoda diyalogun önemini yazdı. Murat Pay, Mahmut Erol Kılıç, Melike Günyüz, Thomas Parker ve Mustafa Uslu gibi kıymetli isimlerle yaptığımız söyleşiler de Temmuz sayımızda sizleri bekliyor. Esenlikle…

EDİTÖRDEN / SÜLEYMAN RAGIP YAZICILAR

HZ. ÖMER MEŞREPLİ GENÇLERİN DÖNEMİ Mİ GELİYOR?

Birkaç sene önce, bizim iki küçük yavruyla sevdiğim bir büyüğümün yanındaydım. Çocuklar durmadılar, bir o yana bir bu yana zıpladılar, hopladılar, birbirleriyle çekiştiler. Konu konuyu açar- ken, biraz da yorulmuş bir hâl ile şöyle dedim: - Efendim, bizim çocuklar da çok hareketli, epey dövüştükleri, hiç yerlerinde durmadıkları olu- yor, ne yapacağımı şaşırmış durumdayım. Bu sözüm üzerine gülümsedi ve “hayır, düşündüğün gibi değil” manasında başını sağa sola salladı, ardından da şöyle bir yorumda bulundu: - Seninle ilgisi yok bu meselenin, onlar Hz. Ömer meşrepli insanlara ihtiyaç duyulacak bir dö- nem için yetişiyorlar, tecelli böyle, dert etme boşuna!! Doğrusu böyle bir yorumu ilk başta garipsemiştim, “Allah, Allah” demiştim içimden. Lakin doğru olabilme ihtimali de gözüme uzak görünmemiş, gerçekten de öyle olabilir demiştim kendi kendime. Aradan seneler geçti, iki gün önce bu hadiseyi hatırladım. “Acaba doğru olabilir mi?” diye ye- niden düşündüm ve sosyal medya hesabım üzerinden şöyle bir mini anket yaptım, takipçilerime “Dört büyük halifeden hangisini kendi meşrebinize daha yakın hissediyorsunuz?” diye sordum.

OLAYLAR YORUMLAR / SALİH YÜZGENÇ - BEYTULLAH DEMİRCİOĞLU

HABER BAŞLIKLARI ŞÖYLE:

- Türkiye Devam Dedi

-Ne Kadar Zorunuza Gitse de: İnsani Yardımda Yine Birinciyiz!

-ABD’nin Türkiye Konusunda Kafası Karışık

-Netenyahu İsraillilerin Beklediği Mehdi mi?

-“Trump’ın Guantanamo”suna İncil Ne Diyor?

DOSYA / SALİH YÜZGENÇ - ÖMER FARUK ÖZBİL

ANNEME YOUTUBER OLDUĞUMU SÖYLEMEYİN, O BENİ OKUYOR ZANNEDİYOR

YouTuber, dünyanın en büyük video içerik sitesi olan YouTube için videolar çekip paylaşan kimselere verilen ad. Çekilen her video belli bir tıklanma sayısından sonra para kazandırmaya başlıyor. Bu da ilgi çeken ya da popüler içerikler üreten YouTuberların yaptığı işi zamanla bir meslek haline getirdi. Hatta bunların en meşhurlarından birisinin kendi hikayesini anlattığı film gişede iyi de iş yaptı. YouTuber olarak para kazanan ya da para kazanmayı uman böyle yüzbinlerce genç var. Bu gençlerin ortaya çıkmasındaki en büyük etken bilişim teknolojilerinin medyanın tekelini kırması oldu şüphesiz. Herkesin kendi çapında yayıncı olduğu bir mecrada arzı endam eden YouTuberlar deliler gibi video içerik üretiyorlar şimdi. Kimi ahkam kesiyor, kimi faydalı bilgiler paylaşıyor, çoğu da tabir yerindeyse şaklabanlık yapıyor. Gazete satışlarının düştüğü, televizyonlarda birbirleri ile atışanların reytinglerinin yerlerde süründüğü bir dönemde bu tipleri hafife almamak lazım, çünkü yeni kanaat önderleri artık onlar. Bir gencin eğilimini merak edenler artık kimle takıldığı, ne okuduğunu değil hangi YouTuberları takip ettiğini sormalı. Hatta belki de öğrenci olduğunu zannettiğimiz o gencin kendisi YouTuber bile olabilir. Konunun geri kalanı için buyurun dosyamıza.

DOSYA ÖZEL/ RABİA KÜTÜK ŞERBETÇİ

1 YOUTUBER’IN 5 ÖZELLİĞİ

-Kalıplara Sığmayan

-Kendine Has - Samimi

-Kendini Yenileyen

-Disiplin Sahibi

BİR BAŞKA AÇIDAN / TAHA KILINÇ

SÖZÜN HAYSİYETİNİ KORUMAK

Sesimizi herkese duyurmak ve insanların tamamına ulaşmak gibi bir mecburiyetimiz yok. Bu zaten mümkün de değil. Eğer bu yanılgıdan kendimizi kurtaramazsak, hem vaktimizi boşa harcamış olacağız, hem de sözümüzün kıymeti buharlaşıp gidecek. Bu nokta, şu fani dünyada gerçekten kalıcı eserler bırakabilmenin ve hikmetle konuşabilmenin birinci şartı, olmazsa olmazı.

SEYYAH / ADEM ÖZKÖSE

KARADAĞ VE CEVAPSIZ MEKTUP

Türkiye âlem-i İslam’dan yüzyıl önce İstanbul’a yazılan cevapsız mektupları cevaplamaya, ümmet-i Muhammed’in kalbine umut ve sevinç ekmeye devam ediyor.

ROMANTİZM DOSYASI / AYŞE YAZICILAR

DUYGUSU VAR AMA ASİL DEĞİL: ROMANTİZM

Dayatılan şablonlarla ifade edilmeyen hisler gerçek ve inandırıcı gelmiyor artık. Ritüellere sadık kalmayan sevgiler sorgulanıyor, değersizlik hissi bütün benliği sarıyor. Birilerinin rant elde ettiği bu demir döküm uygulamalar başka birilerinin sadece ceplerini değil ilişkilerini de yakıyor.

US / HATİCE AKBAL

GERÇEK ZENGİNLİĞİN PEŞİNDE: ALİ BANAT

Ali, bir yandan hastalığı ile savaş verirken, diğer yandan da sosyal medya hesaplarından insanları hayra davet etmek için ciddi bir çaba gösterir. Öyle ki, hastalığının en dayanılmaz anlarında, kan kusmasına rağmen insanları uyanmaya davet ettiği video, birçok insanı derinden etkileyerek, MATW’ın duyulmasına ve sosyal platformlarda ses getirmesine vesile oluşturacaktır.

MEHMET DİNÇ İLE GENÇLİK HALLERİ / HAZIRLAYAN: AHMET ÜNAL

-Bazen istemeden etrafımdaki insanlara karşı kötü duygular besleyebiliyorum. Sonrasında pişman oluyor ve onları sevmeyi istiyorum. Ancak kalbim makine değil, aklım sev dese de kalbimle sevemiyorum. İnsanları nasıl sevebilirim?

-Hayatımda hep korkularım var. Bu korkuların beni diri tuttuğunu düşünüyorum. Mesela bütünlemeye kalma korkusuyla final sınavına gece gündüz çalışıyorum. Arkadaşım ise bu korku ile sağlıklı bir hayat süremeyeceğimi söylüyor. Sizce kim neden haklı?

-Her insanın biricik olduğunu biliyorum. Öyle ise her insanı diri tutacak moral ve motivasyonun kaynağı da biricik ve kişiye özeldir. Peki ben “bana ait olan” moral ve motivasyon kaynağını nasıl bulabilirim, nasıl temin edebilirim?

MANEVİ KİŞİLİĞİN İNŞASI / ADEM ERGÜL

HAKİKAT NE İLE YAŞAR?

Bütün zorbalar ve firavunlar, kendileri karşısında herkesin boyun eğmesini ve el pençe divan durmasını istemişlerdir. Çoğunlukla da halklarını bu hâle dönüştürmüşlerdir. Bunların bu sultalarını yerle bir edenler, genellikle üç-beş hakikat kahramanıdır. Bunlar insanlık semâsının yıldızlarıdır.

GÖNÜL DERGÂHINDAN HİKMETLER / OSMAN NURİ TOPBAŞ

HER MEDENİYET, KENDİ İNSAN TİPİNİ YETİŞTİRİR -5

“Osmanlılar’da öyle yüksek bir ruh vardır ki, bu sâyede onlar, her Hak misâfirine mukaddes bir nîmet nazarıyla bakarlar. Ev sahibi, misâfirine evinin en güzel dâiresini tahsis ederek her hizmetini canla başla yapar. Hattâ misâfiri hastalandığı zaman hekime parasını dahî verir. Zira misâfire masraf yaptırmayı ayıp saymaktadırlar. Misâfir, evden ayrılırken de orada kalmak sûretiyle gösterdiği lûtufkârlığın bir minnet ve şükran hâtırası olarak ev sahibinden kendisine birkaç hediye de takdîm edilir.”

PORTRE / YUSUF TEMİZCAN

KÖPRÜLER KURMAYA ÇALIŞAN BİR MÜTEFEKKİR MUHAMMED İKBAL

“İnsana sığabilene kâinat, kainata sığamayana insan derim.”

KIZIL ELMA / GÖKHAN GÖKÇEK

ANADOLU’DAKİ İLK BOZGUN KÖSEDAĞ

Önemli bir bölümü göç, savaş ve savaşın sebep olduğu yeni devletler kurmak ile seyir eden Türk tarihi içerisinde, derin izler bırakan acı hadiseler de yer alır. Göktürklerin yıkılıp Çin esaretine girilmesi, Katvan Savaşı, Kösedağ Bozgunu, Ankara Savaşı, Viyana Bozgunu, Zenta Bozgunu ve I. Cihan Harbi sonrası işgal bunlardan bazılarıdır. Hatta bunlar dışında pek de ‘büyük’ niteliği taşıyan mağlubiyetler/bozgunlar çok şükür ki pek yoktur.

SENARYO ATÖLYESİ / BÜLENT ATA

DİYALOG: KARAKTERİMİZİ ETE KEMİĞE BÜRÜNDÜRMEK

Diyalog çok kıymetlidir. Sırası ile senaryo yazımında, Dramatik Önerme, karakter tasarımı ve diyalog önem arz eder. Senaryoda karakterin dönüşümü önemli bir izlektir. Bunun ipuçlarını veren şey de diyaloglardır. Karakter doğrudan kendini tanımlamamalıdır. Diyaloglarla karakterin kim olduğunu inşa etmek ustalıktır.

MİNYEHLİ / ABDULLAH YALNIZ

KADINLAR VE ERKEKLER BİRBİRİNİN VELİSİDİR

Birçok farklı meselede olduğu gibi, karşı cinsle konuşma ve iletişim kurma konusunda da uçlarda yaşamamamız, sağlıklı bir düşünce yapısına ve doğru davranış kalıplarına sahip olmamız gerekir.

TEN KAFESİ / YUNUS EMRE TOZAL

CENNET’E KOŞMAK

Kur’an eğer cennete koşun diyorsa, mümin yerinde duramaz, durmamalı da zaten, koşmak için harekete geçmeli, çevresindekilere örnek olacak şekilde koşuya davet etmeli, koşunun önemini anlatmalı, koşma eylemini gerçekleştirmeli… Vahyin gönderiliş amacı da beşeri inşa edip ona ruh üfleyerek insanı insan kılmak, eşref-i mahlûkat yani yaratılmışlar içerisinde en şerefli kılmak değil mi?

GEZİ YORUM / HANDE BERRA

KARADAĞ’IN BAKİRESİ

Boztepe’de çay içip şehri seyrederken yaşlı bir adam aynı melodiyi ıslıkla çaldı. Sırtındaki kambur bir nebze düzelmiş, gözleri yirmilik delikanlı gibi parlamıştı. Hayalinde bir zamanlar aynı türküyü birlikte söylediği kadınla kol kola dolaştı. Türküler beni alıp yok olan kavimlere, gerçek aşklara götürdü. Bir an şehrin acılarına, sevinçlerine, kaderine dokundum.

BİR ŞEY / BÜŞRA NUR TURAN

-Bir Komik Youtuber Hatası

-Bir Değişmeyen Zihniyet

-Bir Polis Cezasına Tepki

-Sessiz Protestolar

BİRAZ KÜLTÜR, BİRAZ SANAT / YUSUF TEMİZCAN

-Kitabı En İyi Yine Kitap Anlatır

-Uluslararası İslam Sanatları Yarışması

-Herkes Bu Mecraya Buyursun

-Notlar

-Kitaplık

-Kısa Kısa

ÂLEMİN RENKLERİ / ABDULLAH KİBRİTÇİ

ARAKAN’DA BİR BAYRAM SABAHI

Onca yoksulluğa rağmen çocuklar bayram sabahı en güzel en temiz kıyafetlerini giymiş, takılarını takmış ve süslenmişler. Yüzlerini pirinç tozuyla yaptıkları maskeyle boyamış kız çocukları yıkıntı bir evin girişinden beni izliyor. Annesi tarafından saçları ıslatılıp güzelce taranmış bir çocuğun fotoğrafını ise bereketli pirinç tarlalarının hemen önünde çekiyorum. Aradan dört yıl geçmiş, ben döndükten sonra defalarca katliam ve krizler yaşanmış. O çocuklar hala orada mı, hala yaşıyorlar mı bilmiyorum. En zoru da bu.

KELEBEK İKLİMİ / HALİT YASİR ÖZOĞUL

YARISI ÇÜRÜK ELMA

İktidar olacak mısın? Hangi milletin iktidarı olacaksan, onun aynadaki görüntüsü gibi olacaksın. Bize düşen vazife, bizi idare edenleri tenkit etmek değil, milleti daha iyisine layık hâle getirmeye çalışmaktır.

FOTO HİKÂYE / MERVE ÖZKAN

KALBİN MEYLİ

‘Ne çok sustun, yorulduk. Biraz konuşsan da dinlensek’ dedi, elinde bir yudum içtiği çayı soğuyan arkadaşına. Yarım saat olmuştu dükkana geleli; ama ağzını bıçak açmamıştı. Bir haller olmuştu, belli. Biri mi ölmüştü ki? Ya da amansız bir hastalığa mı tutulmuştu? ‘Maazallah’ diye söylendi gayriihtiyari. “Bardağını ver hele de, çayını değiştireyim. Soğuttun yahu” diyerek arkadaşının elinden bardağı alıp kapı önündeki asmanın dibine döktü. ‘Bu garip de iyice çayyaş oldu çıktı sayemde’ diye gülüverdi o an. ‘Meyil...’ dedi arkadaşı, ‘Meyil...’

MİKRO ÂLEMDEN MAKRO ÂLEME / MUAZ ERDEM

UZAY MERAKLILARINA UYGULAMA ÖNERİLERİ

Gökbilim ve uzay meraklıları için geçen yıl Haziran ayındaki yazımızda “Gökyüzüne Nereden Başlamalı?” sorusunun cevabını vermeye çalışmıştık. Bu yıl Nisan ayındaki “Gökbilim Meraklıları İçin Gezi Rehberi” yazımız ile de uzay hakkında gidilebilecek yerlerden bahsetmiştik. Bu sefer ise uzaya meraklı birinin hangi uygulama ile hangi bilgileri öğrenebileceğini anlatmaya çalışarak bu alana ışık tutacağız. Uzun yılların birikimi olan bu kıymetli önerilerin hepsini burada paylaşamasak da önemli olan bazılarını Masaüstü Uygulamaları ve Mobil Uygulamalar olmak üzere iki kategori-de paylaşacağız. Uzay hakkında daha bilgili ve donanımlı olmak istiyorsanız bu uygulamalar size ilaç gibi gelecektir.

BİLİŞİM - NET / MUHAMMED MURAT TUTAR

-Sosyal Medya’da Geçen 1 Saat Dünyada Ne Kadar Sürer?

-Kişisel Verilerinize Sahip Çıkın

-Ayın Sitesi: “mydatarequest.com”

-Ayın Haberleri

YAZI ATÖLYESİ / METİN KARABAŞOĞLU

YAZARIN KELİMELERİ

Yazı yazarken kelime seçimine dikkat etmeli miyiz? Anlaşılır bir yazı yazmak için anlaşılmayacak kelimelerden kaçınmamız mı gerekir?

ÖDÜLLÜ TEST / AYŞE YAZICILAR

10 SORUDA SEMAVİ EYİCE

21 Temmuz’a kadar tüm sorulara doğru cevap veren 1 kişiye, Cahit Zarifoğlu’nun kitap setini hediye ediyoruz.

genc.in/odullutest

test@gencdergisi.com

Geçen Sayının Talihlisi: Hüsna Gizem Yıldız

Temmuz Ayı Röportajları İse Şu Şekilde:

Mahmut Erol Kılıç: Osmanlı’da Kur’an Kursu Yoktu Medrese ve Tekke Vardı Konuşan: Yusuf Temizcan

Murat Pay: Soru Sormalı, Peşinden Gitmeli ve Aramalıyız Konuşan: Abdullah Güner

Şeyh Muhtar Hoca: Türkiye’de Benzeri Olmayan Program Konuşan: Abdullah Güner

Thomas Parker: Teksas Ve Adana Birbirine Çok Benziyor Konuşan: Ömer Faruk Özbil

Mustafa Uslu: Tebessüm En İyi İletişim Aracıdır Konuşan: Mehmet Sadık

Melike Günyüz: Okumak, Sadece Kitap Okumak Değildir Konuşan: Ömer Faruk Özbil

Detaylı bilgi için tıklayınız.

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.