'türkiye'ye Yük Olmak Yerine Katkı Sağlamak İstiyoruz'

Suriye'de yüzbaşı rütbesi ile uçak mühendisliği yapan, ülkesindeki savaş nedeniyle geldiği Konya'da inşaatlarda çalışan Ahmet Eyüp, "Türkiye'de yaşayan biz Suriyeliler, Türk halkına yük olmak yerine kendi tecrübe ve imkanlarımızla katkı sağlamak istiyoruz." dedi.

Savaştan önce Suriye Ordusu’nda yüzbaşı rütbesi ile uçak mühendisi olarak çalışan 33 yaşındaki Eyüp, çatışmaların başlamasının ardından ordudaki görevini bıraktı. DAEŞ'in Humus şehrine saldırması ile iki ateş arasında kalan Eyüp ve ailesi, bir yıl önce Suriye'den ayrılarak Konya'ya yerleşti.

Türkiye'de ailesinin geçimini sağlayabilmek için farklı alanlarda çalışan, son olarak inşaat işçiliği yapmaya başlayan 2 çocuk babası Eyüp, vatandaşlık alabilirse asıl mesleği olan uçak mühendisliğini yapabileceği bir sektörde iş bulmayı umut ediyor.

Eyüp, Türk halkının kendilerine çok iyi davrandığını söyledi.

EN BÜYÜK İSTEĞİMİZ

Eyüp, Suriye'de çok büyük sıkıntılar yaşadıklarını ve can güvenliklerinin olmadığını dile getirerek şunları söyledi:

"Müslüman Türk halkının yaşadığı bu topraklar, bizlerin kendimizi en fazla güvende hissettiğimiz yer konumunda. Avrupa'ya veya başka bölgelere giden Suriyelilerden yeniden Türkiye'ye dönenleri görüyoruz. Türkiyeli kardeşlerimizin bize vatandaşlık verilmesi konusunda kendi hükümetlerini destekleyeceklerini ümit ediyoruz. Ben Türkiye'ye bir sene önce geldim. Dört sene önce Türkiye'ye gelen tanıdıklarımız var. Çocuklarımızın bu ülkenin bir vatandaşı olarak büyümeleri, hiçbir kısıtlama olmadan hayata atılmaları en büyük isteğimiz."

MESLEĞİNİ İCRA EDEMEYEN YETİŞMİŞ BİRÇOK SURİYELİ VAR

Suriyelilere vatandaşlık imkanı verilirse birçok sorunlarının sona ereceğini, iş bulma konusunda sıkıntı yaşamayacaklarını belirten Eyüp, şöyle konuştu:

"Vatandaşlık imkanı verilirse inşaat işçiliği yerine asıl mesleğim olan uçak mühendisliğine dönebileceğimi düşünüyorum. Türkiye'de yaşayan biz Suriyeliler, Türk halkına yük olmak yerine kendi tecrübe ve imkanlarımızla katkı sağlamak istiyoruz. Tıpkı benim gibi Suriye'de iken mühendis, doktor, gazeteci veya mimar olan ancak Türkiye'de inşaatlarda ve fabrikalarda işçi olarak çalışan, asıl mesleğini icra edemeyen çok sayıda Suriyeli var."

Eyüp, bazı Suriyelilerin zaman zaman olumsuz olaylara karıştıklarını duyduklarında çok üzüldüklerini vurgulayarak şunları kaydetti:

"Ancak nasıl ki her ülkede kötü insanlar var ise Türkiye'ye gelen Suriyeliler arasında da bu tarz kişiler bulunuyor ancak sadece bu kişileri ele alıp, tüm Suriyelileri suçlamak yanlış olur. Bu tür kötü davranışları olan insanlar bizi temsil etmiyor. Bunlar bizi de gerçekten çok üzüyor. Bize ülkelerini açan Türk halkına her zaman minnettar olacağız."

Kaynak: AA

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.