Tuvalette Konuşmak Caiz midir?
Tuvalette konuşmak günah mıdır? Peygamber (sav.) Efendimiz’in sünneti ve hadislere göre; abdest bozarken konuşmanın hükmü nedir?
İslam’da abdest bozarken konuşmanın hükmü ve tuvalet adabı.
TUVALETTE ELBİSENİN AÇILMASI
İbn-i Ömer radıyallahu anh’dan: “Peygamber Efendimiz abdest bozacağı vakit yere yaklaşmadan (ayakta) elbisesini toplamazdı (açmazdı).
Hadisin Açıklaması
Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem abdest bozmak istediğinde, aşağıya eğilip yere yaklaşmadan elbisesini toplamazdı. Çünkü; ayakta açılmak başkalarının görmesine sebep olabilir. Bilhassa duvarları veya sütresi yüksek olmayan yerlerde de sakıncalıdır. (1)
TUVALETTE KONUŞMAK CAİZ Mİ?
Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem’in şöyle dediğini işittim: “İki kimse konuşarak ve avret yerleri açık olarak birlikte abdest bozmaya çıkmasınlar. Çünkü Allah Teâlâ böyle bir duruma gazap eder.” (2)
Hadisin Açıklaması
Hadis metninde geçen “yadribâni” gelirler, giderler demektir. Burada abdest bozarlar, anlamında kullanılmıştır. Tercümede her iki manâya işaret edilmiştir. Mü’minin kendi avret yerini açması haram olduğu gibi başkasının avret yerine bakması da haramdır. Kendi avret yerini açan ve başkasının avret yerine bakanlar haram işlemiş olurlar. Bu sebeble Rabbimizin gazabına çarpılırlar. Helâda iken dışarıda olan kimse ile konuşmak mekruhtur. Çarşı helâlarında küçük abdest bozanların hem konuşup hem de abdest bozdukları her zaman görülen gayri edebî hallerdendir. Sahrada tamamen açılıp büyük abdest bozanların durumu daha da ağırdır.
Dipnotlar:
- Tirmizî Kitâb’ut Tahâret, b. 10, n. 14, s. 21, c. 1
- İbnli Mâce, Kitâb’ut Tahâret, b. 24. N 342, s. 123, c. 1
Kaynak: İbrahim Koçaşlı, Sünen-i Ebu Davud ve Tercemesi, Erkam Yayınları