Üç Kişilik Cemaat Nasıl Saf Tutar?

HADİSLER

Üç kişilik cemaat nasıl saf tutar? Üç (3) kişilik cemaatin saf tutması ile ilgili hadisler…

Enes bin Mâlik radıyallahu anhdan:

Enes’in büyük annesi Müleyke yaptığı bir yemeğe Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellemi davet etmişti. Ondan biraz yedi, sonra:

“Kalkın size namaz kıldırayım,” buyurdu. Enes diyor ki:

Hemen kalktım. Bizim bir hasırımız vardı. Çok durduğu için kararmıştı. Onu su ile yıkadım. Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem onun üzerine durdu. Benim ile bir de yetim, onun arkasına saf olduk. Ve bir ihtiyar kadın da bizim arkamıza durdu. Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem bize iki rekât namaz kıldırdı. Sonra Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem namazdan çıktı. (Ebû Dâvûd, Salât, 71/612; Buharî,; Müslim,; Tirmizî, Kitâb’ul-Ebvâbü’s-Salât, b. 173, n. 234, s. 454, c. 1; Nesêi, Kitâbu’l-İmâmet, b. Mevkıfü’l-İmam, n. 802, s. 84, c. 2)

*

Abdurrahman bin Esved radıyallahu anhın babası Esved radıyallahu anhdan rivâyet edildiğine göre şöyle demiştir:

Alkame ve Esved, Abdullah’ın (İbn-i Mes’ûd’un) yanına girmeye izin istediler.

Kapısında epeyce oturduk. Bir cariye çıkarak onlar hakkında Abdullah’tan izin istedi. Abdullah da onlara izin verdi. Sonra kalktı onunla benim aramda namaz kıldı. Ve Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellemin böyle yaptığını gördüm, dedi. (Ebû Dâvûd, Salât, 71/613; Nesêi, Kitâbu’l-İmâmet, b. Meşkıfü’l-İmâm, n. 300, s. 84, c. 1)

Hadisin Açıklaması

Bu hadis-i şerif cemaat iki kişi ve daha az olursa imamın öne geçmeyip cemaatin arasında duracağını savunan İbn-i Mes’ûd ve Ebû Yusuf’un delilidir. Ulemânın umumu, cemaat iki kişi ve daha çok olursa imamın önde, cemaatin arkada safta durması gerektiği görüşünde bulunmuşlardır.

Kaynak: İbrahim Koçaşlı, Sünen-i Ebî Davud ve Tercemesi, Erkam Yayınları