Unesco'dan Kerpiç Kasaba Djenne İçin Uyarı

ÜMMET

UNESCO Dünya Miras Komitesi, Afrika ülkesi Mali'de bulunan İslam mimarisinin izlerine taşıyan Djenne antik kentinin yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu duyurdu. 

Djenne kasabası Afrika ülkesi Mali'nin sembolü olarak tanınıyor. İslam mimarisinin izlerini taşıyan Djenne kasabasında dünyanın en büyük kerpiç camisi "Djenne Ulu Camiî" de bulunuyor. Müslümanlar, büyük gayret göstererek camiyi ayakta tutmaya çalışıyor.

KASABA TEHDİT ALTINDA

İstanbul'da toplanan UNESCO Dünya Miras Komitesi, Dünya Kültür Mirası listesinde yer alan Djenne kasabasının bölgedeki çatışmalar nedeniyle yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu açıkladı. Komite, Djenne kasabasında kerpiçten yapılan tarihi milattan önce 250 yılına dayanan yapıların ülkedeki iç çatışma, erezyon ve yapılarda kullanılan malzemenin bozulması nedeniyle tehlikede olduğu belirtildi.

Djenne kasabası, Mali'nin başkenti Bamako'nun kuzeyinde ayrılıkçı Tuareglere sınır olan Mopti bölgesinde yer alıyor. Bani nehrinin taşkın havzasında kurulan Djenne, yağmur sezonunda üç tarafı sularla çevrili yarımada haline dönüşüyor.

ESKİ HAC YOLUNUN ÜZERİNDE BULUNUYOR

Timbuktu'ya giden ticaret rotası üzerinde yer alan bölgede İslam'ın ilk izleri 13. yüzyılda görülmeye başladı. Böylece bölgeye has malzemeyle inşâ edilen cami aynı zamanda Mağrib mimarisinin özelliklerini taşıyor. Batı Afrika'daki eski hac yolu üzerinde bulunan cami, Djenneliler için olduğu kadar, Batı Afrikalılar için de önemli bir merkez.

UNESCO tarafından 1988 yılında Dünya Kültür Mirası listesine alınan 13. yüzyıldan kalma kerpiç yapı, 18. yüzyılda Fransa'nın, yüzde 80'i Müslüman olan Mali'yi işgalinden sonra 1907 yılında tekrar inşa edilmeye başladı.

Kaynak: NTV