Üniversite Tercihi Yaparken Nelere Dikkat Etmeliyiz?
Sınav maratonu bitti şimdi tercih yapma zamanı! Peki bu noktadaki kararınızda nelere dikkat etmelisiniz?
Sınav maratonu bitti şimdi tercih yapma zamanı! Şu anda sadece öğrencilik hayatınızı değil, bir anlamda bütün hayatınızın planını yapıyorsunuz. Ancak şu anda bir yol ayrımındasınız. Başka bir yol ayrımı için biraz yürümeniz gerekecek. Peki bu noktadaki kararınızda nelere dikkat etmelisiniz?
Öncelikle okumaktan zevk aldığınız meslekte yükselebileceğinizi, sıkılmadan çalışacağınızı, başarı elde etmek için kendinizi zorlayacağınız aklınızın köşesinde olsun. Diplomadaki unvan ve okulunuzun adı hayatınız boyu sizi takip edecek. Bir unvana sahip olmak için yeteneğinizin olmadığı bir alana yönelmek gelecek yaşamınızda sizi mutsuz edebilir. İş bulma ve çalışma imkanlarını değerlendirin.
SON KARARI SİZ VERİN
Tercih aşamasında kafanızın karışık olması çok normal. Ailenizden, çevrenizden herkes ister istemez fikrini söyleyecek ve sizi etkileyecektir. Mümkünse istediğiniz bölümde okumuş kişilerin de fikrini alarak, tüm bu tavsiyeleri bir sepette harmanlayın ve son kararı siz verin.
Üniversite tercihi yaparken okuyacağınız şehir de çok önemli. Yaşayamayacağınızı düşündüğünüz şehri asla tercih etmeyin. Aile, arkadaş, sevgiliye göre üniversite , bölüm veya şehir seçmeyin. Bu noktada olabildikçe bencil olmalısınız.
ÖNCELİĞİNİZİ OKUMAK İSTEDİĞİNİZ BÖLÜME VERİN
Önceliğiniz okumak istediğiniz bölüm olmalı. Bölüme karar verdikten sonra en iyi eğitimi alabileceğiniz üniversiteyi tercih etmelisiniz. Üniversite, hayatınızın en önemli yıllarını geçireceğiniz yer ancak seçtiğiniz mesleği ömür boyu yapacaksınız. Aldığınız puan ile üniversite - bölüm dengesini, getireceği iş imkanlarını düşünerek iyi kurgulamalısınız.
Üniversite eğitiminin zorluğu sizin çalışmanızla doğru orantılıdır. O nedenle şu bölüm zor, o okulu tercih etme çok zor gibi tavsiyeler sadece sizi kamçılasın. Hangi bölümü okursanız okuyun üstüne koymazsanız, hayata atıldığınızda pek bir işe yaramaz.
ÜNİVERSİTE ORTAMINI, ÖĞRENCİ PROFİLİNİ GÖRÜN
Tercih edeceğiniz üniversitenin öğretim kadrosunu, ders içeriklerini, sağlayacağı teknik imkanları, yurt dışı eğitim bağlantılarını, yabancı dil eğitimini, staj ve iş olanaklarını, sosyal imkanlarını araştırın. Bu noktada global düşünün! Erasmus programları, yurtdışında yaz okulları, staj imkanları, yurtdışı kampüsleri ve öğrenci değişim programları var. Tercih yaptığınız üniversitenin bu seçenekleri size sunup sunmadığına bakın. Mümkünse gidip üniversite ortamını, öğrenci profilini görün.
Kaynak: Habertürk
YORUMLAR