Üniversite Tercihi Yaparken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Sınav maratonu bitti şimdi tercih yapma zamanı! Peki bu noktadaki kararınızda nelere dikkat etmelisiniz?

Sınav maratonu bitti şimdi tercih yapma zamanı! Şu anda sadece öğrencilik hayatınızı değil, bir anlamda bütün hayatınızın planını yapıyorsunuz. Ancak şu anda bir yol ayrımındasınız. Başka bir yol ayrımı için biraz yürümeniz gerekecek. Peki bu noktadaki kararınızda nelere dikkat etmelisiniz?

Öncelikle okumaktan zevk aldığınız meslekte yükselebileceğinizi, sıkılmadan çalışacağınızı, başarı elde etmek için kendinizi zorlayacağınız aklınızın köşesinde olsun. Diplomadaki unvan ve okulunuzun adı hayatınız boyu sizi takip edecek. Bir unvana sahip olmak için yeteneğinizin olmadığı bir alana yönelmek gelecek yaşamınızda sizi mutsuz edebilir. İş bulma ve çalışma imkanlarını değerlendirin.

SON KARARI SİZ VERİN

Tercih aşamasında kafanızın karışık olması çok normal. Ailenizden, çevrenizden herkes ister istemez fikrini söyleyecek ve sizi etkileyecektir. Mümkünse istediğiniz bölümde okumuş kişilerin de fikrini alarak, tüm bu tavsiyeleri bir sepette harmanlayın ve son kararı siz verin.

Üniversite tercihi yaparken okuyacağınız şehir de çok önemli. Yaşayamayacağınızı düşündüğünüz şehri asla tercih etmeyin. Aile, arkadaş, sevgiliye göre üniversite , bölüm veya şehir seçmeyin. Bu noktada olabildikçe bencil olmalısınız.

ÖNCELİĞİNİZİ OKUMAK İSTEDİĞİNİZ BÖLÜME VERİN

Önceliğiniz okumak istediğiniz bölüm olmalı. Bölüme karar verdikten sonra en iyi eğitimi alabileceğiniz üniversiteyi tercih etmelisiniz. Üniversite, hayatınızın en önemli yıllarını geçireceğiniz yer ancak seçtiğiniz mesleği ömür boyu yapacaksınız. Aldığınız puan ile üniversite - bölüm dengesini, getireceği iş imkanlarını düşünerek iyi kurgulamalısınız.

Üniversite eğitiminin zorluğu sizin çalışmanızla doğru orantılıdır. O nedenle şu bölüm zor, o okulu tercih etme çok zor gibi tavsiyeler sadece sizi kamçılasın. Hangi bölümü okursanız okuyun üstüne koymazsanız, hayata atıldığınızda pek bir işe yaramaz.

ÜNİVERSİTE ORTAMINI, ÖĞRENCİ PROFİLİNİ GÖRÜN

Tercih edeceğiniz üniversitenin öğretim kadrosunu, ders içeriklerini, sağlayacağı teknik imkanları, yurt dışı eğitim bağlantılarını, yabancı dil eğitimini, staj ve iş olanaklarını, sosyal imkanlarını araştırın. Bu noktada global düşünün! Erasmus programları, yurtdışında yaz okulları, staj imkanları, yurtdışı kampüsleri ve öğrenci değişim programları var. Tercih yaptığınız üniversitenin bu seçenekleri size sunup sunmadığına bakın. Mümkünse gidip üniversite ortamını, öğrenci profilini görün.

Kaynak: Habertürk

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.