Üsküp'te Bir Osmanlı Geleneği: Mukabele

GÜNDEM

Makedonya'nın başkenti Üsküp'e Osmanlı'dan kalma geleneklerden mukabele, "bidat" olduğu gerekçesiyle 1990'lı yıllarda uğradığı kesintinin ardından bugün yeniden eski günlerine dönüyor.

Üsküplüler, Osmanlı'dan emanet aldıkları asırlık mukabele geleneğini günümüze taşımayı başardı. Mukabele, mübarek ayın gelmesiyle Üsküp'teki camilerde okunmaya başlandı.

Son 10 yıldır kesintisiz her Ramazan ayında mukabele okunan şehir merkezindeki Dükkancık Camisi, bu yıl da geleneğe sahip çıkan camilerin başında geliyor.

Dükkancık Camisi İmamı Abdülkerim Ebibi, Ramazan ayının Kur'an ayı olduğunu belirterek, bu mübarek ayda en çok okunması ve dinlenmesi gereken kitabın da Kur'an-ı Kerim olduğunu vurguladı.

Üsküp camilerinde mukabele okunmasının Osmanlı'dan kalma çok güzel bir gelenek olduğunu ifade eden Ebibi, 1980'li yıllarda Üsküp'teki büyük camiler başta olmak üzere, Makedonya'nın tüm camilerinde öğle ve İkindi namazlarında hafızlar tarafından mukabele okunduğunu söyledi.

"HAFIZ OLMAK İSTEYEN GENÇLERİN SAYISI ARTIYOR"

Aile büyüklerinin yanı sıra özellikle hocası ve aynı zamanda dayısı olan hafız İdriz Efendi'nin teşvikiyle küçük yaşlarda Üsküp'teki Alaca Camisi'nde mukabele okumaya başladığını anlatan Ebibi, bu geleneğin kendilerine küçük yaşta aşılandığını, bu sayede bunu günümüze taşımayı başardıklarını ifade etti.

Kaynak: AA