Uygun Zamanı Beklemenin Önemi

PEYGAMBERİMİZ

Uygun zamanı kollamak neden önemlidir? Peygamber (s.a.s.) Efendimizin zamanı gözetmede gösterdiği titizlik.

Hz. Âişe’nin anlattığı şu hâdise, Allah Resûlü’nün tebliğ ve dâvet için münâsip zamanı gözetmede ne derece titiz davrandığını göstermektedir:

Resûlullah Efendimiz (s.a.v) bana:

“–Biliyor musun, senin kavmin Kâbe’yi yeniden inşâ ederken Hz. İbrahim’in atmış olduğu temellere tam riayet etmeyip noksan yaptı” buyurdular.

Ben:

“–Ey Allah’ın Resûlü, Kâbe’yi Hz. İbrahim’in temelleri üzerine yeniden yapmayacak mısınız?” dedim.

Bunun üzerine Allah Resûlü (s.a.v):

“–Kavmin câhiliye döneminin etkisinden tamamen kurtulabilmiş olsaydı bunu mutlaka yapardım!” buyurdular. (Bûhârî, Hac, 42)

Resûlullah (s.a.v) bu sözleriyle Kâbe’nin yarım daire şeklindeki Hıcr bölgesini kastediyorlar. Normalde o kısa duvar Kâbe ile aynı boyda olması gerekiyordu. Ancak Kureyş kavmi yeterince helal para bulamayınca o duvarı kısa bırakmak mecburiyetinde kaldı. Kâbe’nin kapısı yer seviyesinde iken istedikleri kimseleri alıp istemediklerini almamak için onu yükselttiler, tam karşısında bulunan ikinci kapıyı da kapattılar. Nebiyy-i Ekrem Efendimiz tüm bunları aslî hâline çevirmek istiyorlardı ancak insanların bu değişiklikleri kaldıracak hâle gelmesini bekliyorlardı. Zira her ne kadar câhiliye içinde yaşasalar da insanlar Kâbe’ye çok tâzim gösteriyorlardı. Bu sebeple onda yapılacak değişikliği saygısızlık telakki ederek İslâm hakkında şüpheye düşebilirlerdi.

Kaynak: Dr. Murat Kaya, Mescid-i Haram’dan 111 Hatıra, Erkam Yayınları