Vahdet Ne Demek? Vahdet Ne Anlama Gelir?

NE NEDİR?

Vahdet ne demek? Vahdet kelimesinin anlamı nedir? Vahdet kelimesine örnek cümleler...

Vahdet: Birlik, teklik. Allâh’ın birliği. Tenhâlık, yalnızlık, halvet anlamlarına gelmektedir.

VAHDET KELİMESİNE ÖRNEK CÜMLELER

Vahdeti yalnız kendisine has kılan Allah (c.c) bütün mahlûkâtı çift olarak yaratmıştır. Nitekim âyet-i kerîmelerde buyrulur:

“Her şeyden de çift çift yarattık ki, düşünüp öğüt alasınız.” (ez-Zâriyât, 49) “O, gökleri görebildiğiniz bir direk olmaksızın yarattı, sizi sarsmasın
diye yere de ulu dağlar koydu ve orada her çeşit canlıyı yaydı. Biz gökyüzünden su indirip, orada her faydalı nebattan çift çift bitirdik.” (Lokman, 10)

Müsbet ilmin ancak yakın zamanda tespit edebildiği bu çift yaratılış keyfiyeti, bize on dört asır evvel nâzil edilen Kur’ân âyetlerinde bildirilmiş, insanlığa bir ilim armağanı olarak takdim edilmiştir.

Beşer idrak ve zevkinin ötesinde, âdeta bir gelin odası hassâsiyet ve îtinâsı ile döşenen bu kâinat, zerrelerin, tanelerin, hücrelerin, bitkilerin, hayvanların, insanların ve maddenin, hattâ atom içindeki elektron ve proton gibi esrarlı unsurlara kadar bütün eşyânın karakterlerine göre husûsî ve acâyip bir izdivaç kanununa tâbî kılınmıştır. Bu da bizler için muhteşem bir tefekkür ufku açmaktadır.

*****

Mü’min, üç yerde Allah ile halvet hâlindedir:

  1. Kalabalıktan incinmeyen yalnızlıkta, (kesrette vahdet)
  2. Bir ümitsizin, yani garibin, kimsesizin yüzünü ümitle güldürdüğünde,
  3. Musibetlerin ecrini düşünerek onları hamd, sabır ve şükür
    ile karşıladığında.

*****

Şebnem ile Melek’in düğünleri aynı günde yapıldı. Yûnus Dede düğünde kısa bir sohbette bulundu. Hatırdan çıkmaması gereken şu hususlara bilhassa temas etti:

Vahdeti, yani tekliği yalnız kendine münhasır bırakan Cenâb-ı Allah -celle celâlühûbütün mahlûkâtı çift olarak yaratmıştır. Müsbet ilmin ancak yakın zamanda tesbit edebildiği bu çift yaratılış keyfiyeti, bize on dört asır evvel muhtelif âyetlerle bildirilmiş, insanlığa bir ilim armağanı olarak sunulmuştur.

*****

Şâh-ı Nakşibend Hazretleri de bu düstûru; “halvet der-encümen” yani “halk içinde Hak ile olmak” şeklinde hülâsa etmiştir. Diğer bir ifâdeyle “kesrette vahdet”, yani kalabalıklar arasında ve hayatın binbir telâşı içindeyken bile kalbin Allah ile beraber olması, mü’minin ömrü boyunca riâyet etmesi gereken bir kulluk edebidir.