Vakıf İnsan Kimdir?
Vakıf insan nedir? Vakıf insanları kimlerdir? Vakıf insanların en zirvesinde bulunanlar.
Kur’ân-ı Kerîm’de, olgun bir mü’min olarak rızâ-yı ilâhîye vâsıl olabilmemiz için, sevdiğimiz şeylerden infakta bulunmamız emredilmiştir. Bunlara en güzel örnek 'vakıf insanlar'dır. Vakıf insanların en zirvesinde bulunanlar; peygamberler, velîler ve onların terbiyesinde kemâle eren sâlih mü’minlerdir.
VAKIF İNSAN NEDİR?
İnsan için dünyaya âit varlıkların en değerli ve ehemmiyetli olanı, “can” ve “mal”dır. Cenneti satın alabilmek ve rızâ-yı ilâhîye nâil olabilmek, bunları Allah yolunda infâk etmekle mümkündür. Bu sebepledir ki, malını ve canını, yani sahip olduğu her şeyi Allah yolunda cömertçe bezleden insanlara “vakıf insan” denilmiştir. Kendisini bütün imkânlarıyla hayır hizmetlerine vakfetmiş olan her insan, böyle yâd edilmeye lâyıktır.
Cemiyetin huzur ve sükûnunun sağlanmasında bu gibi kimseler son derece ehemmiyetli bir vazife görürler. Zira böylelerinin hizmet ve faaliyetleri -umûmiyetle- geçici dünya hayatlarına münhasır kalmaz. Tesis ettikleri müesseseler, onların ihlâsları nisbetinde, gelecek zamanlara da şâmil olacak sûrette devamlılık arz eder. Böylece vakıf, hem toplum için rahmet ve bereket vesîlesi, hem de onu tesis edenler için en güzel bir sadaka-i câriye olur.
VAKIF İNSANLARI
Vakıf insanların en zirvesinde bulunanlar; peygamberler, velîler ve onların terbiyesinde kemâle eren sâlih mü’minlerdir. Onlar, gönüllerindeki îman heyecanını dünyanın dört bir tarafına taşımışlar ve tarihe en muhteşem altın sayfaları hediye etmişlerdir.
Zamanımızın ictimâî ve iktisâdî buhranlarla binbir huzursuzluğa sahne olması, -biraz da- eski ve zengin vakıfların bir hayli târumâr edilmiş bulunmasından ve yeniden kurulanların da ihtiyaçlar karşısında kifâyetsiz kalmasından ileri gelmektedir. Bu kifâyetsizliğin telâfîsi için, günümüzün varlıklı mü’minleri gayrete gelmelidir. Zira bu husustaki mes’ûliyet, öncelikle onlara âittir.
Kaynak: Osman Nuri Topbaş, Hizmet, Erkam Yayınları
YORUMLAR