Vakit Girmeden Ezan Okumak ile İlgili Hadisler

HADİSLER

Vakit girmeden ezan okunur mu? Vakit girmeden ezan okumak ile ilgili hadisler…

İbn-i Ömer radıyallahu anhdan: Bilâl radıyallahu anh şafak atmadan önce ezan okumuştu. Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem ona dönmesini ve “dikkat köle uyudu, dikkat köle uyudu,” demesini emretti.

Musa bin İsmail rivâyetinde (Bilâl döndü ve dikkat köle uyudu, diye seslendi) cümlesini ziyade etti.

Ebû Dâvud diyor ki: Şu hadis-i Eyyüp’ten, Hammâd bin Seleme’den başkası rivâyet etmedi. (Ebû Dâvûd, Salât, 41/532; Tirmizî, Kitâb’us-Salât, b. 149, n. 203, s. 292, c. 1)

Hadisin Açıklaması

Şâfiî Mâliki ve Ahmed bin Hambel hazretlerine göre, sabah ezanı şafak atmadan da okunabilir.

İmâm-ı Azam hazretlerine göre sabah ezanı da diğer ezanlar gibidir. Vaktinden önce okunamaz. Çünkü Rasûl-i Ekrem sallallahu aleyhi ve sellem, Bilâl’e sabah ezanını vaktinden önce okuduğu için, “dön nida et,” demiştir, diyor. (Mealim’us-Sünen, c. 1, s. 286)

*

Abdulaziz bin Ebi Revvâd’dan

Bize Nâfî haber verdi o da Ömer radıyallahu anhın Mesruh denilen müezzininden nakletti. Mesruh sabah namazına vaktinden önce ezan okumuştu. Ömer radıyallahu anh ona (ezânın iadesini) emretti, bir önce geçen hadisin benzerini rivâyet etti.

Ebû Dâvud dedi. Bu hadis Nâfî’den veya başkasından rivâyet olundu. Ömer’in bir müezzini vardı, ona Mesruh veya başka bir şey deniyordu.

Ebû Dâvud dedi. Bu hadis-i Dareverdî rivâyet etti. O da Ubeydullah’dan o da Nâfî’den, o da İbn-i Ömer’den rivâyet etti. Dedi ki: Ömer’in müezzini vardı. İsmine Mes’ûd deniyordu. Geçen hadisin benzerini zikretti, bu rivâyet ondan daha sahihtir. (Ebû Dâvûd, Salât, 41/533)

*

Bilal radıyallahu anhdan:

Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem ona, “Senin için şafak şöylece açılana kadar ezan okuma,” buyurdu. Ve iki elini (ufkun) enine uzattı.

Ebû Dâvud dedi: İyaz’ın mevlası Şeddad Bilâl’a yetişmemiştir. (Ebû Dâvûd, Salât, 41/534)

Kaynak: İbrahim Koçaşlı, Sünen-i Ebî Davud ve Tercemesi, Erkam Yayınları