Vaktinin Çıkmasına 3-4 Dakika Kala Kılınan Sabah Namazı Sahih Olur mu?
Vaktinin çıkmasına 3-4 dakika kala kılınan sabah namazı sahih olur mu? Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Hamdi Yıldırım cevaplıyor...
Vaktin çıkmasına çok az bir süre kala eğer sünnet kılındığında vakit çıkacak ve farz yetişmeyecekse sadece sabah namazının iki rekatlık farzı kılınabilir. Fakat sabah namazının sünnetide vacip ayarında kıymetli ve kılınması efdaldir. Eğer sünnetde yetişirse sünnet ve farz namaz vakit çıkmadan kısa zammı sureler ile kılınabilir.
Kılınmakta olan namaz henüz tamamlanmadan önce vakit çıkarsa bu namaz bozulur mu?
Sabah ve cuma namazı dışında namaz kılarken vaktin çıkmasının o namazı bozmayacağı konusunda âlimler görüş birliği içindedir. Sabah namazında ise güneş doğarken namaz kılmayı nehy eden hadislere dayanan İmam Ebû Hanîfe, güneşin doğmasının kılınmakta olan namazı bozacağını söylemiştir. Bunun yanında İmam Ebû Yûsuf ve Muhammed son oturuşta teşehhüd miktarı oturulmuşsa namazın bozulmayacağını ifade etmişlerdir (Kâsânî, Bedâî’, 1/122-124; İbnü’l-Hümâm, Fethü'l-kadîr, 1/386). Diğer mezhepler ise Hz. Peygamber’in (s.a.s.) sabah namazının bir rek'atı kılındıktan sonra güneş doğar veya ikindi namazının bir rek'atı kılındıktan sonra güneş batarsa o namazın tamamlanacağını ve geçerli olacağını bildiren hadisine (Buhârî, Mevâkîtü’s-salât, 28 [579]) dayanarak namaz kılarken vaktin çıkmasının o namazı bozmayacağını belirtmişlerdir (İbn Rüşd, Bidâyetü'l-müctehid, 1/102-103; İbn Kudâme, el-Muğnî, 1/273). Buna göre sabah namazında ihtilaf bulunmakla birlikte bir vaktin namazı kılınırken diğer vaktin girmesi ile kılınmakta olan namaz bozulmaz.
Kaynak: Din İşleri Yüksek Kurulu
YORUMLAR