Van'da Atıl Durumdaki Tesis Sokak Hayvanlarına Yuva Oldu

Van'da atıl durumdayken Büyükşehir Belediyesi tarafından devralınarak modernize edilen tesis, 2018'den bu yana kentteki sokak hayvanlarına ev sahipliği yapıyor.

İpekyolu ilçesindeki Sıhke Gölü kıyısında 10 bin metrekare alan üzerine kurulan tesis, yeni cihazlarla donatılan ameliyathaneleri, yoğun bakım ünitesi, aşılama ve yıkama odaları ile bölgenin en modern Hayvan Bakım ve Rehabilitasyon Merkezlerinden birine dönüştürüldü.

Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı bünyesinde faaliyet yürüten merkezde görevli 5'i veteriner, 4'ü hayvan sağlığı teknikeri olmak üzere 39 personel, 2018'den bu yana yaralı ve bitkin halde bulunan, vatandaşların ihbarı sonucu yakalanan sokak hayvanlarını tedavi etti, her türlü ihtiyaçlarını karşıladı.

Bu yıl bakımı yapılan hayvanlardan 213'ünü sahiplendiren merkez görevlileri, dondurucu soğukların etkili olduğu bölgede yiyecek bulmakta zorlanan sokak hayvanları için belirlenen alanlara 120 kulübe ve 80 ton mama bıraktı.

Yavru, yaşlı, engelli ve yavrulu anne bölümleriyle sokak hayvanlarının sıcak yuvası olan merkez, haftanın 7 günü saat 09.00-16.00 saatlerinde hayvanseverler tarafından ziyaret edilebiliyor.

Çevre illerden gelen hayvanların da bakımı yapılıyor

Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı Hayvan Sağlığı ve Koruma Şube Müdürü Yusuf Burhan Burkan, AA muhabirine, sokak hayvanları için birçok çalışmayı hayata geçirdiklerini söyledi.

Sokak hayvanlarına Hayvan Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi'nde tam donanımlı hizmet verdiklerini belirten Burkan, şunları kaydetti:

"Sahip olduğumuz imkanlarla Türkiye'de sayılı merkezler arasında yer alıyoruz. Sadece Van'a değil çevresindeki Muş, Bitlis ve Hakkari illerine de hizmet veriyoruz. Yıl içinde 10 bin 552 sokak hayvanının tedavisini gerçekleştik. Hayvanseverlerle birlikte doğaya 80 ton mama bıraktık. 5 bine yakın sokak hayvanı kısırlaştırıldı. Barınağımızdaki hayvanların tedavilerini, beslemelerini takip ediyoruz. Bu canlarımıza en güzel şekilde bakıyoruz. Ekiplerimiz mesai kavramı gözetmeden çalışıyor."

"Tehlikeli ırklardan köpekler sahiplerine teslim edilmiyor"

Barınakta tehlikeli ırklar arasında bulunan köpeklerin de olduğunu aktaran Burkan, "Vatandaşlarımızın can güvenliğini önemsiyoruz. Şikayetleri anında değerlendiriyoruz. Tehlikeli ırkları yakalayıp barınağımıza alıyoruz. Burada gerekli tedavileri ve kısırlaştırma işlemleri yapılıyor. Saldırgan ve tehlikeli ırklar kesinlikle sahiplerine geri teslim edilmiyor. İhbar üzerine birçok pitbull cinsi köpeği barınağımıza getirdik. Bu hayvanların kısırlaştırmaları yapıldı." diye konuştu.

Kaynak: AA

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.