Varta Ne Demek? Varta Ne Anlama Gelir?
Varta ne demek? Varta kelimesinin anlamı nedir? Varta kelimesine örnek cümleler...
Varta: Büyük tehlike. Uçurum anlamlarına gelir.
VARTA KELİMESİNE ÖRNEK CÜMLELER
Cenâb-ı Hak, insan fıtratına fücûr ve takvâ tohumlarını ekmiş ve ona her iki alanda da terakkî ve tedennî imkânı sunmuştur. Bu bakımdan insan hâlet-i rûhiyesinin müsbet ve menfî olmak üzere iki vechesi bulunmaktadır. Kur’ân-ı Kerîm’de insanı nefsin vartalarına düşmekten korumak, onu hayra ve takvâya istikâmetlendirmek için daha ziyâde insan psikolojisinin zaaf noktalarına temâs edilmiştir.
*****
Yûsuf -aleyhisselâm-’ı güzellik, şöhret ve servet sâhibi bir kadının: «Gelsene bana!» diyerek dâvet ettiği çirkin tuzak ve fitneden kurtaran, kalbinin
dâimî murâkabe hâli ve gönlündeki ihsân duygusu olmuştur. Yâni o, çok büyük bir vartayı murâkabe ve ihsân hâli ile atlatabilmiştir.
Onun için ihsân duygusu, kalbde sabitleşmeli, yâni amellere yansımalı ki, vuslata bir mecrâ olsun. Yoksa murâkabe hâlini veya ihsân duygusunu dil ile ifâde, gönle bir şey kazandırmaz.
Bunun için muhabbetin eşyâdan ve fânîlerden bâkî olana, yâni Rabb’e dönmesi zarûrîdir. Muhabbet Allâh’a râm olunca, kulda zühd hâli tecellî eder.
Zühd hâli tecellî edince de nefse âid olarak mal gözden düşer, ancak Allâh’a âid olarak, yâni infâk ile değer kazanır, mecrâsına yerleşmiş olur. Çünkü gönül, artık Hakk’a olan muhabbeti amel-i sâlih kevseri ile besler. Artık sevdiğinin sevdiği ameller rûhuna haz verir.