Vatikan'ın Sarayında Ezan ve Kur'ân Okundu

Roma'da Vatikan'a ait görkemli saraylardan biri olan Cancelleria'da dün akşam Kur'an-ı Kerim'den ayetler ile ezan okunmasının ardından iftar yemeği ikram edildi.

Bir ASALA terör örgütü mensubunca 1977 yılında Roma’da öldürülen Türkiye’nin Vatikan Büyükelçisi Taha Carım, yine bu kentte anıldı. Törende Kur’an-ı Kerim’den ayetler ile ezan okunmasının ardından konuklara iftar yemeği de ikram edildi.

Etkinlik, İtalya’nın Başkenti Roma’da Vatikan’a ait görkemli saraylardan biri olan ve Rönesans döneminde inşa edilen Cancelleria’da dün akşam gerçekleştirildi.

Türkiye’nin Vatikan Büyükelçisi Prof. Mehmet Paçacı’nın ev sahipliğinde yapılan anma törenine, Vatikan nezdinde görev yapan bazı misyon şefleri, Vatikan Devletlerarası İlişkiler Kongregrasyonu (Dışişleri Bakanlığı) müsteşarlarından Monsenyör Michael Crotty ve Ortodoks Kilisesi merkez İtalya ve Malta Episkoposluğu Vekili Metropolit Simeone Catsinas’in de aralarında bulunduğu din adamları ile çok sayıda Türk ve İtalyan konuk katıldı.

Fresklerle bezeli salondaki sahneye birer Vatikan ve Türk bayrağı konulurken, öncelikle bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu ve ardından sırasıyla iki ülkenin milli marşları çalındı.

ERMENİ TERÖR ÖRGÜTÜ MENSUBUNUN SALDIRISI

Büyükelçi Mehmet Paçacı burada yaptığı konuşmada, seleflerinden Taha Carım’ın 9 Haziran 1977 tarihinde, bir Ermeni terör örgütü (ASALA) üyesi tarafından Roma’daki ikametgahının önünde uğradığı silahlı saldırıda şehit edildiğini hatırlattı.

Prof. Paçacı, dönemin Katolik ruhani lideri Papa 6. Paul’un, bu olaydan 3 gün sonra Vatikan’ın Aziz Petrus Meydanı’nda saldırıyı kınayan açıklamasından alıntı yaptı ve ardından Cancelleria Sarayı’nda Taha Carım’ın anılması için kendilerine imkan veren Vatikan otoritelerine teşekkür etti.

Daha sonra söz verilen Angola’nın Vatikan Büyükelçisi Armindo Fernandes do Espirito Santo Vieria ise, bir diplomatın şiddet eylemine maruz kalmasının asla doğru bulunamayacağını ifade etti.

"DAVETLİLER ETKİNLİĞİ ÇOK ANLAMLI BULDU"

Daha sonra Almanya’nın Essen Kenti Din Hizmetleri Ataşeliği Din Görevlisi Selçuk Dönmez, Kur’an-ı Kerim’deki Ali İmran, İsra ve Yasin surelerinden ayetler okudu.

Selçuk Dönmez’in akşam ezanını okuması ve kısa iftar duasının ardından konuklar, Türk mutfağından seçkilerin sunulduğu iftar yemeğine geçti.

Büyükelçi Mehmet Paçacı, etkinliğin sonunda Türk gazetecilere yaptığı açıklamada, Taha Carım’ın şehit edilmesinden bu yana ilk defa Roma’da böyle bir anma töreni düzenlendiğini ve bunun da Ramazan ayına denk geldiğini söyleyerek, "Etkinliği iftar yemeğiyle birlikte yaptık, böylece şehidimizi anmış olduk. Katılan davetliler yaptığımız programı çok anlamlı buldular. Kendisine (Taha Carım) dualar gönderdik" dedi.

Papa Francesco’nun, 1915 Olayları’nın 100’üncü yılı münasebetiyle 12 Nisan 2015’te yönettiği ayinde "Yüzyılın ilk soykırımı Ermenilere yapıldı" ifadelerini kullanması üzerine Vatikan ile Türkiye arasındaki diplomatik ilişkiler bozulmuştu. Bundan 10 ay sonra Vatikan tarafından yapılan bir açıklamada Ermeni terör örgütü tarafından öldürülen Taha Carım da anılmış, bu gelişme Türkiye tarafından "müspet" bulununca diplomatik ilişkilerde düzelme kaydedilmişti. Böylece 12 Nisan 2015’te geri çağrılan Büyükelçi Mehmet Paçacı, Vatikan’daki görevine geri dönmüştü.

Kaynak: Ülke Tv

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.