Vecd Ne Demek? Vecd Ne Anlama Gelir?
Vecd ne demek? Vecd kelimesinin anlamı nedir? Vecd kelimesine örnek cümleler...
Vecd: Kendini kaybedercesine ilâhî aşka dalma. Şiddetli dînî duygu ve heyecan hâli anlamlarına gelmektedir.
VECD KELİMESİNE ÖRNEK CÜMLELER
İslâmʼın özü olan tasavvuf; Allah Rasûlü’nün kalbî hayatını, kalbimize nakşedebilme, Oʼnun gönül dokusundan hisse alabilme, Oʼnun ahlâkıyla ahlâklanma, şahsiyetimizi Oʼnun haslet ve vasıflarıyla tezyîn edebilme eğitimidir.
Velhâsıl tasavvuf; Kurʼân ve Sünnet’i kalbî derinlikle idrâk edip aşk ve vecd içinde yaşama gayretinden ibârettir.
*****
Tasavvuf; Kitap ve Sünnet’le hemhâl olabilmek, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip hayatın her safhasında yaşamaya çalışmaktır.
Hâsılı tasavvuf; Allah Rasûlüʼnü aşk ile yakından tanıyabilme, Oʼnun yüce karakter, şahsiyet ve ahlâkından nasîb alarak, dîni, özüne
ve rûhuna uygun bir tarzda, vecd içinde yaşayabilme gayretidir.
*****
Günümüzde, Mesnevî-i Şerîfʼin rûhundan uzak bâzı kimseler tarafından, Mevlevîliğin vecd ve takvâ tarafı ihmâl edilerek, aslı zikir olan semâ, âdeta şov maksatlı bir folklor gösterisi ve orkestra eşliğinde icrâ edilen bir mûsikî meclisi hâline getirilmektedir.
*****
Tasavvuf; İslâmʼı, Allah Rasûlü (s.a.v), sahâbe-i kirâm, selef-i sâlihîn ve takvâ ehli müʼminlerdeki feyz ve rûhâniyet dolu muhtevâsıyla idrâk edip, tıpkı onlar gibi, büyük bir aşk, vecd ve şevkle yaşama gayretinden ibârettir.
*****
Alparslan, 1071’de Malazgirt Meydan Muharebesi’ne girmeden evvel, bembeyaz elbiseler giydi ve; “Bu benim kefenimdir!” dedi. Yani
kendini cihan şöhretine değil, hâlis bir îman vecdiyle şehîdliğe hazırladı. Askerine, harbe girmeden önce, şu veciz hitâbede bulundu:
“Ya muzaffer olur gâyeme ulaşırım; ya da şehîd olarak Cennet ʼe giderim. Sizlerden beni tâkip etmeyi tercih edenler, tâkip etsin. Ayrılmayı tercih edenler, gitsinler! Burada emreden sultan ve emredilen asker yoktur. Zira bugün ben de sizlerden biriyim. Sizlerle birlikte savaşan bir gâziyim. Beni tâkip edenler ve nefislerini yüce Allâh’a adayarak şehîd olanlar, Cennetʼe; sağ kalanlar gâziliğe kavuşacaktır. Bu cihaddan ayrılanları ise, âhirette ateş, dünyada da rezillik beklemektedir.”