Veda Haccı ve Veda Hutbesi Kısaca Özet
Veda Haccı ve Veda Hutbesi hakkında kısaca bilmemiz gerekenler...
Mekke fethedildikten sonra İslâm dini hızla yayıldı. Allah’ın birliği inancı iyice kalplere yerleşti. Kurtuluşun İslâm’da olduğunu gören insanlar, kendiliklerinden gruplar halinde gelip müslüman olmaya başladılar. 23 yıllık şerefli bir mücadelenin hayırlı sonucunu gören Peygamberimiz (s.a.s.), hicretin onuncu yılında yüzbinden fazla müslümanla birlikte Hacca gitti.
Peygamberimiz (s.a.s.), Arafat’ta yaklaşık 124 bin müslümana hitaben meşhur hutbesini okudu. Buna “Veda Hutbesi” denir. Bu hutbeden sonra şu anlamdaki ayet-i kerime nazil oldu;
“Bugün sizin dininizi kemale erdirdim. Üzerinizdeki nimetimi tamamladım. Ve size Din olarak İslâm’ı seçtim.” (Maide sûresi, 3)
Peygameber Efendimiz, ahiret yolculuğunun yaklaştığını ve bundan sonra Hac edemeyeceğini anladığı için burada müslümanlara veda etti. Bu sebeple, Peygamberimizin bu haccına “Veda Haccı” denilmiştir.
Peygamberimiz, Hac vazifesini tamamladıktan sonra beraberindeki Müslümanlarla birlikte Medine’ye döndü.
VEDA HUTBESİ KISACA
Bu hutbede, eşitlik ilkeleri bildirilmiş, gerçek anlamda huzur ve mutluluğun temelleri atılmıştır. O zaman, sesi uzaklara ulaştıracak hoparlör gibi bir alet olmadığından, Peygamberimizin söylediği her cümle, bir başkası tarafından yüksek sesle tekrar ediliyor, bütün cemaate anında duyuruluyordu. Bu hutbe, insan hakları evrensel beyannamesinden çok önce, insan haklarını koruyucu önemli hükümler getirmiştir.
Veda hutbesinde yer alan bu hükümler şunlardır:
1– İslâmiyetten önceki bütün cahiliyet gelenekleri kaldırılmıştır.
2– Bütün insanlar eşittir. Bir insanın diğerinden üstün olması; Allah’a saygı iledir.
3– Can, mal ve namus kutsaldır, her türlü tecavüzden korunmuştur.
4– Emanetler sahiplerine verilmelidir.
5– Faizin her türlüsü haramdır.
6– Kan davaları kaldırılmıştır.
7– Erkekler, kadınların haklarını gözetecekler, kadınlar da erkeklerin haklarına riayet edeceklerdir. Hem kadın, hem de erkek zinadan kaçınacaktır.
8– Bütün müslümanlar kardeştir. Din kardeşinin hakkına tecavüz etmek haramdır.
9– Hizmetçilere iyi davranılacaktır.