Vekaleten Hac Nedir, Nasıl Yapılır?
Yard. Doç. Dr. Ahmet Hamdi Yıldırım “Vekaleten hac nedir, nasıl yapılır? Vekaleten hacca gitmenin şartları nelerdir?” sorularını cevaplıyor.
VEKALETEN HAC NEDİR?
Üzerine hac farz olan kimsenin ilk yapması gereken şey hac yapmaya teşebbüs etmek, niyet etmek; hemen akabinde de vasiyetini yazılı olarak bulundurmak. “Haccımı yapamazsam benim adıma vekil olarak birini hacca göndermenizi vasiyet ediyorum. Bunun içinde (işte) 5 bin dolar bıraktım.”
Eğer kendisi yaşlılık, sağlık sorunu veya ölüm gibi nedenlerle gidemezse binaenaleyh bu durumlarda o Müslümanın yerine o Müslümanın şartlarında birinin hacca gitmesi gerekir. Buna vekil hac denir. Vekaletle hac yapacak kişinin öncelikle kendi haccını yapmış olmalıdır. Bu kimse İstanbul Çamlıca’da oturan birinin yerine hacca gidecekse onun evine gelir, vekaletini aldığı kişinin evinden yola çıkar.
Bugünün şartlarında havalimanında ihrama girer. İhrama girerken Ya Rabbi filan kişinin adına hac yapmak niyetiyle, senin rızan için ihrama giriyorum der. Ondan sonraki bütün hac ibadetlerinde niyet edeceği zaman “filanın adına niyet ettim” demelidir. Ve almış olduğu harcırahı buralarda harcar. Kimin adına hac yapıyorsa eğer hac yaptığı kimse çok zengin biriyse ona göre hac yapar, fakir biriyse ona göre hac yapar. Aldığı paradan arta kalanını da hac ibadeti bittikten sonra getirir, vekaletini aldığı kişinin kendisine veya varislerine teslim eder.