Yakin Ne Demek? Yakin Ne Anlama Gelir?

NE NEDİR?

Yakin ne demek? Yakin kelimesinin anlamı nedir? Yakin kelimesine örnek cümleler...

Ya­kîn: Şüp­he­den kur­tul­muş, doğ­ru, sağ­lam ve ke­sin bil­gi; doğ­ru ve kuv­vet­le bil­me, mut­lak ka­na­at ve tam bir it­mi’nân anlamına gelmektedir.

YAKİN KELİMESİNE ÖRNEK CÜMLELER

Müfessir Beydâvî der ki:

“Yüce Allah Alâk Sûresi’nde insanı en düşük mertebelerden en yücesine naklettiğini hatırlatır. Böylece önce Allâh’ı tanımaya akıl yoluyla delâlet eden
yaratılışa işaret eder. İkinci olarak işitme yoluyla delâlet eden okuma-yazmaya dikkat çeker. Yani aklî ve naklî ilimleri birleştirir.”

Velhâsıl Cenâb-ı Hak, yarattıkları üzerinde tefekkür etmeyi, münkirlerin îman ile şereflenmelerine bir vesîle kılmıştır. Mü’minlerin bu husustaki tefekkürleri de îmanlarının kuvvetlenmesine, yakînlerinin artmasına vesîledir.

*****

Ben Muhammed -aleyhissalâtü vesselâm-’ın gerçekten Allâh’ın Rasûlü olduğuna yakînen şehâdet ederim. Kendisinin peygamber olduğunda hiç şüphe etmem! Çünkü, O’nun Allâh tarafından gönderilen Peygamber olduğu, na’t ve vasıfları, kitabımızda bulunmaktadır…” dedi.

*****

“Sana yakîn (ölüm) gelinceye kadar Rabbine kulluk et!” (el-Hicr, 99) buyurmak sûretiyle, son nefesimize kadar istikâmet üzere bir kulluk hayatı yaşamamızı emir buyurmaktadır. Cenâb-ı Hak, -lûtf u keremiyle- âkıbetimizi hayreylesin.

*****

İmâm-ı Rabbânî Hazretleri buyurur:

“İnsanın yaratılışındaki maksat, kendisine emredilen ibadetleri yerine getirmektir. İbadetlerin edâsından maksat da îmânın hakîkati demek olan «yakîn»i elde etmektir.”

*****

İbadet ve kulluğun gâyesi; bu nevî duygularla mârifetullâh’a ermektir, Allâh’ı kalben tanıyabilmektir. Böylece “yakîn”e, yani şekten-şüpheden arınmış, hakîkî bir îmâna ulaşmaktır. “İhsan” kıvamındaki bir gönülle, yani Allâh’ı görüyormuşçasına kat’î bir îmanla yaşamaktır. Her an ilâhî kameraların altında bulunduğumuz gerçeğinin, kalplerimizde şuur ve idrak hâline gelmesidir.