Yanık Tedavisinde Uygulanacak Bitkisel Yöntemler

Birinci derece yanık tedavisinde bitkisel çözümlerinden faydalanabilirsiniz.

Yanıklar, sıcak su yanıkları, ateşle temas, güneş yanıkları, kimyasal maddeden kaynaklanan yanıklar ve elektrik çarpması gibi pek çok farklı sebepten dolayı oluşabilir. Isıya maruz kalma süresine göre de birinci, ikinci ve üçüncü derece yanık şeklinde sınıflandırılır. En ölümcül sonuçlar doğuran 3. derece yanıklarda ısıya daha fazla maruz kalındığı için mutlaka hastanede tedavi edilmesi gerekir. Bu tür yanıklarda deri kurur ve köseleşir, ya simsiyah olur ya da çok beyazdır. Yanık çok derindir fakat acısı daha azdır, çünkü 3. derecedeki yanıklarda sinir uçları ölür ve ağrı hissedilmez.

YANIK TEDAVİSİNDE ALINACAK İLK ÖNLEM ÇOK ÖNEMLİ

Alev ve çok sıcak sıvıya maruz kalındığında oluşan 2. derece yanıklar, 1. derece yanıklardan biraz daha derin olan yanıklardır ve çok ağrı verir. Bu tür yanıklarda su toplanır, bir uzmana gitmekte fayda vardır. 1. derece yanıklar ise, daha çok denizde uzun süre kalanların güneşten etkilenmesi sonucu oluşur. Buna sıcak su ve buharıyla gaz patlamaları da sebebiyet verebilir. Ağrı yapar, kızarır ve cildi kurutur. İyileşmesi fazla uzun sürmez ama tedavi için bazı önlemler alınması gerekmektedir.

YANIK TEDAVİSİNDE UYGULANACAK BİTKİSEL ÇÖZÜMLER

  • Yanık tedavisinde böğürtlen yaprakları toz haline getirilip, yanık yerin üstüne serpilebilir.
  • Kaynar suya bir miktar susam yağı karıştırarak, yanık yerlere sürülmesi tavsiye edilir.
  • Yanıklar için, tahinin üstündeki yağlar alınıp 200 gram balmumuna karıştırılır, bu karışım kısık ateşte balmumu eriyinceye tutulur. Soğuması beklenir, soğuduktan sonra bir tane yumurta sarısı eklenerek yaralara sürülür.
  • Yanık tedavisinde lahana yapraklarındanda faydalanabilirsiniz. Lahananın yapraklarını ezin, yumurtanın akını içine ilave edip karıştırın, yaraların üzerine sürün.
  • Lavanta çiçeklerini suda haşlayın, dinlendirdikten sonra suyu ile yaralara pansuman yapabilirsiniz.
  • Bir bardak suyu kaynatın, 10 gram kuşburnunun çiçekleriyle yapraklarını içine koyun, 10 dakika dinlendirin, daha sonra suyunu süzüp yaralara kompres yapın.
  • Aloevera bitkisinin yanık tedavisinde etkili olduğu yapılan araştırmalar sonucu elde edilmiştir. Bitkinin yapraklarından yapılan jelin yanıklarda çok faydalı sonuçlar ortaya çıkmıştır. Aloevera jeli, yanıklarda enfeksiyon oluşmasını engelleyen anti bakteriyel ve anti ungal özelliğe de sahiptir. Aynı zamanda ateş düşürücü, ağrı kesici, kızarıklık ve şişliklerde de aloevera bitkisinin etkili olduğu kanıtlanmıştır.
  • Pırasa, kuru soğan, taze soğan, sarımsak ve frenk soğanı türü bitkiler, dünyanın birçok kıtasında yanık tedavisinde uygulanan bitkilerdir. Çünkü bu bitkilerde antiseptik özellik bulunmaktadır. Bu bitkilerden hangisini arzu ederseniz, lapa haline getirip yaraya sürebilirsiniz.
  • Lavanta yağı yanık acısını alır ve yanan yer yara olmadan çabuk bir şekilde iyileşir. Bunun yanı sıra adaçayı yağı, biberiye, sardunya, nane, soğan, papatya ve okaliptus gibi bitki özü yağları da yanıklarda olumlu sonuçlar verir.
  • Yapılan araştırmalarla, içerisinde sarı kantaron bulunan kremlerin hem yara oluşmasını büyük ölçüde engellediğini, hem de yanığın kısa sürede iyileşmesine yardımcı olduğunu saptamışlardır.

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.