Yanık Tedavisinde Uygulanacak Bitkisel Yöntemler

SIHHAT

Birinci derece yanık tedavisinde bitkisel çözümlerinden faydalanabilirsiniz.

Yanıklar, sıcak su yanıkları, ateşle temas, güneş yanıkları, kimyasal maddeden kaynaklanan yanıklar ve elektrik çarpması gibi pek çok farklı sebepten dolayı oluşabilir. Isıya maruz kalma süresine göre de birinci, ikinci ve üçüncü derece yanık şeklinde sınıflandırılır. En ölümcül sonuçlar doğuran 3. derece yanıklarda ısıya daha fazla maruz kalındığı için mutlaka hastanede tedavi edilmesi gerekir. Bu tür yanıklarda deri kurur ve köseleşir, ya simsiyah olur ya da çok beyazdır. Yanık çok derindir fakat acısı daha azdır, çünkü 3. derecedeki yanıklarda sinir uçları ölür ve ağrı hissedilmez.

YANIK TEDAVİSİNDE ALINACAK İLK ÖNLEM ÇOK ÖNEMLİ

Alev ve çok sıcak sıvıya maruz kalındığında oluşan 2. derece yanıklar, 1. derece yanıklardan biraz daha derin olan yanıklardır ve çok ağrı verir. Bu tür yanıklarda su toplanır, bir uzmana gitmekte fayda vardır. 1. derece yanıklar ise, daha çok denizde uzun süre kalanların güneşten etkilenmesi sonucu oluşur. Buna sıcak su ve buharıyla gaz patlamaları da sebebiyet verebilir. Ağrı yapar, kızarır ve cildi kurutur. İyileşmesi fazla uzun sürmez ama tedavi için bazı önlemler alınması gerekmektedir.

YANIK TEDAVİSİNDE UYGULANACAK BİTKİSEL ÇÖZÜMLER

  • Yanık tedavisinde böğürtlen yaprakları toz haline getirilip, yanık yerin üstüne serpilebilir.
  • Kaynar suya bir miktar susam yağı karıştırarak, yanık yerlere sürülmesi tavsiye edilir.
  • Yanıklar için, tahinin üstündeki yağlar alınıp 200 gram balmumuna karıştırılır, bu karışım kısık ateşte balmumu eriyinceye tutulur. Soğuması beklenir, soğuduktan sonra bir tane yumurta sarısı eklenerek yaralara sürülür.
  • Yanık tedavisinde lahana yapraklarındanda faydalanabilirsiniz. Lahananın yapraklarını ezin, yumurtanın akını içine ilave edip karıştırın, yaraların üzerine sürün.
  • Lavanta çiçeklerini suda haşlayın, dinlendirdikten sonra suyu ile yaralara pansuman yapabilirsiniz.
  • Bir bardak suyu kaynatın, 10 gram kuşburnunun çiçekleriyle yapraklarını içine koyun, 10 dakika dinlendirin, daha sonra suyunu süzüp yaralara kompres yapın.
  • Aloevera bitkisinin yanık tedavisinde etkili olduğu yapılan araştırmalar sonucu elde edilmiştir. Bitkinin yapraklarından yapılan jelin yanıklarda çok faydalı sonuçlar ortaya çıkmıştır. Aloevera jeli, yanıklarda enfeksiyon oluşmasını engelleyen anti bakteriyel ve anti ungal özelliğe de sahiptir. Aynı zamanda ateş düşürücü, ağrı kesici, kızarıklık ve şişliklerde de aloevera bitkisinin etkili olduğu kanıtlanmıştır.
  • Pırasa, kuru soğan, taze soğan, sarımsak ve frenk soğanı türü bitkiler, dünyanın birçok kıtasında yanık tedavisinde uygulanan bitkilerdir. Çünkü bu bitkilerde antiseptik özellik bulunmaktadır. Bu bitkilerden hangisini arzu ederseniz, lapa haline getirip yaraya sürebilirsiniz.
  • Lavanta yağı yanık acısını alır ve yanan yer yara olmadan çabuk bir şekilde iyileşir. Bunun yanı sıra adaçayı yağı, biberiye, sardunya, nane, soğan, papatya ve okaliptus gibi bitki özü yağları da yanıklarda olumlu sonuçlar verir.
  • Yapılan araştırmalarla, içerisinde sarı kantaron bulunan kremlerin hem yara oluşmasını büyük ölçüde engellediğini, hem de yanığın kısa sürede iyileşmesine yardımcı olduğunu saptamışlardır.