Yaşlılar ‘geri Dönüşümle’ Hayata Bağlanıyor

Geri dönüşüm projesi Lumintu çalışanı yaşlılar, çöplükten ya da fabrikaların kullanım dışında kalan atık plastiklerden çanta, ayakkabı ve çeşitli süs eşyaları yaparak, alışveriş merkezleri ve turistik bölgelerde satışa sunuyor.

Endonezya’da geri dönüşüm projesi, yaşlılara sosyal aktivite ve ekonomik kazanç sağlıyor.

Ülkede atık ürünlerin geri kazandırılması amacıyla başlatılan “Lumintu” adlı geri dönüşüm projesinde, profesyonel olarak çalışamayan yaşlılar istihdam ediliyor.

Atık malzemelerin de yaşlıların eliyle yeniden hayat bulduğu proje, aktif olarak bir işte çalışamayan yaşlıların sosyal aktivite içinde olmaları ve ekonomik kazanç sağlamlarını hedefliyor.

LUMİNTU PROJESİ NASIL BAŞLADI?

Lumintu projesinin kurucusu 67 yaşındaki Slamet Riyadi, “Bu girişime, ülkede 1998 yılında yaşanan ekonomik krizle baş gösteren işsizlik sorununda birkaç kişiyle başladık. Yaşadığım bölgede krizden etkilenen çok fazla yaşlı insan vardı. Kendim de bu ekonomik krizden etkilendim. Zamanla takdir gören bu girişimle öncelikli olarak etrafımda ekonomik darboğaza düşen yaşlılara iş vermeye başladım.” dedi.

Proje kapsamında ülke çapında yaklaşık 500 çalışanlarının olduğunu, rahat ve esnek çalıştıklarını aktaran Riyadi, genelde atık plastiklerin yaklaşık yüzde 50’sini yeniden kullanıma sunduklarını ve şu ana kadar 30 ton plastiği geri dönüşüme kazandırdıklarını anlattı.

Çalışanlarının ailelerine muhtaç olmadan kendi ihtiyaçlarını karşılayacak kadar ekonomik kazanç elde ettiklerine dikkati çeken Riyadi, iş dışında gezi gibi farklı etkinlikler de organize ettiklerini söyledi.

Lumintu bünyesinde 18 yıldır çalışan 76 yaşındaki Misol, burada bulunmaktan ve ihtiyaçları için para kazanabilmekten duyduğu mutluluğu dile getirdi.

Öte yandan çöplükten ya da fabrikaların kullanım dışında kalan atık plastiklerden çanta, ayakkabı ve çeşitli süs eşyaları yapan Lumintu çalışanları, bunları alışveriş merkezleri ve turistik bölgelerde satışa sunuyor.

Bazı dönemlerde okullarda geri dönüşümle yaptıkları ürünler konusunda ders veren organizasyon, çocukların hem robotik tasarımdaki ürünlerle eğlenmelerini hem de geri dönüşüm konusunda bilinçlenmelerini teşvik ediyor.

Kaynak: AA

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.