Yaz Kur'an Kursları Başlıyor...

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yaz Kur'an kursları 23 Haziran'da başlayacak. Geçen sene 3 milyon çocuğun kayıt yaptırdığı kursların bu yılki teması "Haydi çocuklar, camiye koşalım Kur'an'la buluşalım" olarak belirlendi.

Diyanet İşleri Başkanlığı Eğitim Hizmetleri Genel Müdürü Ali Erbaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçen sene düzenledikleri yaz Kur'an-ı Kerim kurslarına 3 milyon 59 bin öğrencinin katıldığını bildirdi.

"Bu seneki kurslara katılımın daha fazla olmasını bekliyoruz" ifadesini kullanan Erbaş, yaz Kur'an kurslarının üç dönem olarak düzenleneceğini söyledi. Kursların ilk döneminin 23 Haziran'da başlayacağını belirten Erbaş, üçer haftalık üç dönemde kursların tamamlanacağını anlattı.

RAMAZAN AYINDA TALEBE SAYISI DÜŞMÜYOR

Kursların dört haftasının Ramazan ayına denk geldiğine dikkati çeken Erbaş, "Geçen sene de kursların belli bir dönemi Ramazan ayına denk geliyordu. 'Ramazan'da acaba öğrenci sayısı düşer mi' diye endişe ediyorduk. Düşmedi. Bu sene de Ramazan ayının bereketiyle daha fazla çocuğumuza, gencimize ulaşmaya çalışacağız" diye konuştu.

Yaz Kur'an kurslarına katılım yaşına ilişkin bilgi veren Erbaş, kurslara çoğunlukla 10-14 yaş arası çocukların geldiğini ancak herhangi bir yaş sınırının olmadığını belirtti. Yaptıkları programlar kapsamında 4-6 yaş grubundan çocukların da kurslara gelebileceğini ifade eden Erbaş, şunları söyledi:

"Onlarla ilgili materyal çalışmalarımızı tamamladık, hocalarımıza rehberlik yapacak kitap çalışmalarımız ise devam ediyor. 4-6 yaş grubu çocuklarımız için ayrı program ve müfredat yaptık. İmkanlarımız ölçüsünde Kur'an kurslarımızda bu yaş grubundaki çocuklarımıza ayrı sınıflar oluşturuyoruz. Camilerimizde ise yine imkanlarımız nispetinde seviye tespiti yaparak kur sistemi uyguluyoruz. Yani çocuklarımızı mümkün olduğunca yaş ve seviyelerine göre gruplandırıp ayrı mekanlarda ya da farklı zamanlarda eğitime almaya çalışıyoruz."

SPORTİF FAALİYETLER DE OLACAK

Geçen sene Gençlik ve Spor Bakanlığı ile imzalanan protokol kapsamında yaz Kur'an kurslarına katılan çocuklardan 60 binden fazlasının sportif faaliyetlerden yararlandığını ifade eden Erbaş, söz konusu uygulamanın bu sene de devam edeceğini söyledi.

Bu uygulama sırasında bazı sıkıntıların da yaşandığını hatırlatan Erbaş, "Bu etkinliklerin camilerin içinde değil, dışında, spor il müdürlüğünün veya belediyelerin hazırladığı mekanlarda yapılması gerekir” dedi.

Erbaş, çocukların fiziksel ve zihinsel gelişimine katkı sağlayacak etkinliklere önem verdiklerini belirtti. Erbaş, bütün kurs süresi içerisinde velilerin kurs öğreticileriyle irtibat halinde olmasının çocuklarının eğitim ve öğretiminde daha verimli sonuç alınmasına katkı sağlayacağını da vurgulayarak, ülke olarak bereketli bir yaz Kur’an kursu döneminin yaşanacağına inandığını ifade etti.

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.