Yaz Sıcağını Hafifleten 8 Lezzet

Sıcaklıklar elbette ki hemen hemen herkesin zor anlar yaşamasına neden oluyor. Ancak beslenmede dikkat edilmesi gereken bazı detaylar sıcak havalardan çok daha az etkilenmenizi sağlayabiliyor.

Bugünlerde serinlik veren yiyeceklerden faydalanmanın tam zamanı. Peki, hangi yiyecekler serinlemenize ve kendinizi daha ferah hissetmenize yardımcı oluyor? Beslenme ve Diyet Uzmanı Melike Şeyma Deniz, sıcak havalarda rahatlamanızı sağlayacak beslenme önerilerini paylaşıyor.

1- Salatalık; Susuzluğu gideriyor

Yüksek posa ve su içeriği nedeniyle 4 mevsim sofralarımızda bulunması gereken salatalığın özellikle sıcak havalarda önemi daha da artıyor. Posalı olması nedeniyle tokluk sağlıyor, içeriğinde su barındırmasıyla da susuzluk hissinin önüne geçiyor. Bu nedenle yaz aylarında sofralarınızda salatalığa yer verebilirsiniz. Salatalığı söğüş olarak tüketebilir, salatalarınıza ekleyebilir, hatta sade maden suyu veya ayranına ilave ederek serinleme hissinizi arttırabilirsiniz.

2- Karpuz; Kan basıncını düzenliyor

Yaz aylarında en çok tüketilen meyvelerin başında gelen karpuzun birçok faydası bulunuyor. Potasyum ve posa yönünden zengin, sindirim sistemi için faydalı, kalp sağlığına olumlu etkileri olan karpuz aynı zamanda kan basıncını da düzenliyor. Tüm bu faydalarının yanında yüksek su içeriği ile de ferahlık veriyor. Günde 3-4 üçgen dilim karpuz tüketebilirsiniz. Fazla miktarda tüketirseniz içeriğindeki şeker nedeniyle kilo almanıza neden olabiliyor.

3- Ayran Aşı Çorbası; Ferahlık veriyor

Hem besleyici hem doyurucu bir yemek arayanlar için ayran aşı çorbası ideal bir seçenek. Ferahlık veren bu çorba aynı zamanda da sağlıklı. Yazın en sıcak günlerinin yaşandığı bu günlerde ilk akla gelen yemek çeşitlerinden biri olan ayran aşı çorbasının içeriğinde bulunan buğday ve nohut besleyici değerini artırıyor, yoğurt ve su ise ferahlık veriyor. Taze nane yaprakları da çorbanın hem lezzetine lezzet katıyor, hem de ferahlık hissini artırıyor.

4- Çilek; Serinlemeye yardımcı oluyor

C vitamini, folat ve antioksidan içeriği ile dikkat çeken bir meyve olan çilek, yüksek su oranı sayesinde de serinlemeye yardımcı oluyor. Yaz aylarında meyve tercihinizi çilekten yana kullanabilirsiniz. İsterseniz tek başına tüketin, isterseniz yoğurdunuza ekleyin ya da çilekli bir smoothie yapın. Pratik bir çilekli smoothie için ihtiyacınız olan; yarım bardak süt, yarım bardak yoğurt, 7-8 çilek ve buz.

5- Maden suyu; Su ve mineral kaybını engelliyor

Yaz aylarında yaşanan terlemeyle birlikte su ve mineral kaybı artıyor. Günde 1 bardak maden suyuyla hem vücudunuzda azalan magnezyum ve kalsiyum minerallerini yerine koyuyor hem de serinliyorsunuz. Ancak yüksek tansiyonunuz veya mide probleminiz varsa doktorunuza danışmadan maden suyu tüketmeyin.

6- Nane; ferahlatıyor

Nane mide bulantısına karşı faydalı, sindirim sistemini düzenleyen bir bitki olmasının yanı sıra yaz aylarında ferahlamaya da yardımcı oluyor. Buz ve nane eklenmiş bir bardak ayran serinlemenizi sağlayacak en ideal içeceklerden biri.

7-Semizotu; kalbinizi koruyor

Kalp damar sağlığının olmazsa olmazı omega 3’ten zengin, lif, vitamin ve mineral içeriği ile semizotu, yaz sofralarında mutlaka yerini almalı. İsterseniz, zeytinyağlı yemeği isterseniz de yoğurtlu salatasını sağlıkla tüketebilirsiniz. Her iki seçenek de hem hafif hem besleyici.

8- Yoğurt; metabolizmanızı hızlandırıyor

Yoğurt kalsiyum içeriği ile hem kemiklerin güçlenmesine hem de metabolizmanın daha hızlı çalışmasına yardımcı. Sindirim sistemini de düzenleyen yoğurt süt tüketemeyen bireyler için de iyi bir alternatif. Sağlığa olumlu etkileri saymakla bitmeyen yoğurdu yaz aylarında serinlemek için de tüketebilirsiniz. Sade yiyebileceğiniz gibi, meyve ekleyebilir, dondurarak dondurulmuş yoğurt olarak tüketebilirsiniz.

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.