Yedikule Hisarı Müzesi
Yedikule Hisarı ne zaman ve kim tarafından yaptırıldı? Yedikule Hisarı nerede? Kısaca Yedikule Hisarı tarihi..
Ülkeye gelen yabancı devlet misafirlerini gösterişli bir şekilde karşılamak amacıyla 390 yılında I. Teodosios tarafından şehrin surlarına “Altın Kapı” ismiyle zafer tâkı şeklinde bir kapı yaptırıldı. İstanbul’un fethinden sonra Fatih Sultan Mehmet tarafından bu kapıya üç kuleli bir sur eklenerek “Yedikule Hisarı” bugünkü hâlini aldı.
YEDİ KULE
Hisara adını veren yedi kulenin isimleri şu şekildedir: Güney Pylon Kulesi, Kuzey Pylon Kulesi, Kitabeler Kulesi, Top Kulesi, III. Ahmet Kulesi, Hazine Kulesi ve Bayrak Kulesi.
YEDİKULE HİSARI CAMİSİ
29 Mayıs 1453’te İstanbul’un fethedilmesinden sonra fethin ilk işaretleri hisarların içine yapılan camiler oldu. Burada muhafızlar aileleriyle birlikte konakladı. Şimdilerde ise Fatih Sultan Mehmet’in inşa ettiği cami ve mescitlerin mahzun bir şekilde bekletilmesi; yürek burkuyor. Bunlardan Yedikule Hisarı içinde bulunan Yedikule Hisarı Camisi (Fatih Camiî) zaman içinde yıkık minaresi dışında ortadan kalktı.
YEDİKULE TUTSAKLARI
Yedikule Hisarı, İstanbul’un fethinden sonra uzun bir dönem devlet hazinesinin ve kıymetli devlet arşivlerinin muhafaza edildiği bir iç kale olarak kullanıldı. Çok önemli yerli ve yabancı tutukluların hapsedildiği bir zindan olarak kullanılmasıyla asıl şöhretini kazandı. Bu zindanlarda Sultan II. Osman, Trabzon Rum İmparatoru David Kommenos ile oğulları, Kırım Hanı Mehmet Giray gibi zamanın en önemli devlet adamları tutuklu kaldı.
[caption id="attachment_139583" align="alignnone" width="650"] Yedikule Hisarı[/caption]
1958–1970 yılları arasında kapsamlı bir tamirden geçen hisar, günümüzde çeşitli kültürel faaliyetlerin yapıldığı bir alan olarak kullanılmaktadır.
YEDİKULE HİSARI ZİYARET GÜNLERİ VE SAATLERİ
Yedikule Hisarı’nı pazartesi hariç haftanın diğer günleri 09.30-16.30 saatleri arası ziyaret edebilirsiniz.
YORUMLAR