Yedikule'de Kayıp 'fatih Camii' Açılmayı Bekliyor

İbadet Hayatımız

Fatih Sultan Mehmet’in Yedikule’deki emanetlerinden biri olan tarihi Fatih Camii, 80 yıldır ihya edilmeyi bekliyor. Restore edilerek yeniden cemaatine kavuşacağı günleri bekleyen Fatih Cami’nin şimdiki hali ise görenlerin yüreklerini sızlatıyor.

Osmanlı hükümdarı Fatih Sultan Mehmed komutasındaki ordunun 6 Nisan 1453 tarihinde başlayan İstanbul kuşatması, 29 Mayıs 1453’te İstanbul’un fethiyle son bulmuştu. Bu kuşatma sırasında; fethin ilk işaretleri hisarların içine yapılan camiiler oldu. Burada muhafızlar aileleriyle birlikte konakladı. Şimdilerde ise Sultan 2. Mehmed’in inşaa ettiği cami ve mescidlerin mahzun bir şekilde bekletilmesi; yürek burkuyor.

Fatih Sultan Mehmet’in Yedikule’deki emanetlerinden bir tanesi olan tarihi Fatih Camii, restore edilerek yeniden cemaatine kavuşacağı günleri bekliyor. İstanbul’un kayıp camilerinin ihya edilmesi yerine kaderine terk edilmesi ise tepki çekiyor.

KAYBOLAN CAMİ

Ayasofya-ı Kebir Vakfı’na bağlı olan Fatih Camii’nde, Sultan Muradnedimlerinden Deli Hüseyin Paşa ismiyle anılan vezirin kabri de yer alıyor. Yedikule Zindanları’na giriş bir süredir kapalı olduğu için, Yedikule surlarının çevrelediği bölgenin tam merkezinde bulunan Fatih Camii’nden günümüze kalanları görmek mümkün olamıyor. Yedikule Hisarı’ndaki Fatih Camii’nin ahşap çatısı Marsilya kiremitleri örtülü olduğu ve tuğla örgülü bir minaresinin bulunduğu biliniyor.

Fatih devri mimarisini yansıtan Cami-i Şerîf, almaşık örgülü, ahşap çatılı ve çatısı marsilya kiremitli olup, sol tarafta tuğla örgülü bir minaresi bulunmaktaydı. Sağ taraftaki duvarında ortada bir, üst sağda daha küçük bir pencere olmak üzere iki penceresi göze çarpmaktadır. Minarenin sağ tarafında Darussaâde ağası Beşîr Ağa’nın yaptırdığı çeşme bulunmaktaydı. Bu Cami-i Şerif 1905’ten sonraki bir tarihte metruk hale gelmiş zamanla tahrip olarak, duvar bakiyeleri kalmıştır. Dünümüze duvar bakiyelerinin yanı sıra, şerefeye kadar minaresi ve çeşmenin harabesi gelebilmiştir. Beşir Ağa’nın mektebinden ise iz kalmamıştır.