Yedinci Yılına Girerken Suriye İç Savaşı
15 Mart 2011’de başlayan Suriye savaşı yedinci yılına girdi. Taş üstünde taşın kalmadığı Suriye’de geride kalan 6 yıl boyunca büyük insanlık dramları yaşandı. Arap baharı ile başlayan ancak Suriye’de sonbahara dönüşen özgürlük talepleri, Suriye halkına ağır faturalar ödetmeye devam ediyor.
Dış ülkelerin de desteğiyle kısa sürede iç savaşa dönüşen olaylarda 12 milyondan fazla insanı evlerinden edildi, 6 milyon civarında Suriyeli ise ülkelerini terk etmek zorunda kaldı.
Birleşmiş Milletlerin dahi savaşın üçüncü yılından itibaren ölümleri saymadığı çatışmalarda şu ana kadar resmi olmayan rakamlara göre 600 binden fazla insan hayatını kaybetti.
Rusya ve başta İran olmak üzere Şii cephesinin desteğini arkasına alan Beşar Esad rejimi başta DEAŞ, PKK ve El Kaide olmak üzere dünyadaki bir çok terör örgütünün de Suriye’de yuvalanmasına neden olan bir faciaya kapı araladı.
Altı yılı geride bırakan iç savaşı sona erdirebilmek için uluslararası çabalar devam ediyor. Ama umutlar son derece zayıf. Küresel ve bölgesel güçlerin Suriye üzerindeki güç ve paylaşım kavgası son sürat devam ediyor çünkü.
Suriye coğrafyasının hemen her metrekaresinde farklı bir savaş yürüyor. Suriye’deki küresel güç mücadelesindeki en kritik noktalardan biri şimdilerde Suriye’nin kuzeyinde cereyan ediyor.
DAİŞ’İN ELİNDEKİ RAKKA'YI KİMLER KUTARACAK?
Rakka, Türkiye ve ÖSO desteğiyle mi DAİŞ’den temizlenecek yoksa ABD ve Rusya, Türkiye’ye rağmen bir terör örgütünü diğer terör örgütü eliyle mi bölgeden uzaklaştıracak?
Trump yönetimi neden Rakka stratejisini bir türlü netleştiremiyor?
Türkiye, ABD ve Rusya’ya rağmen Münbiç’teki PYD terör unsurlarına yönelik bir operasyon başlatacak mı? Bu durumda ABD’nin, Rusya’nın tavrı ne olur?
ABD VE RUSYA NEDEN PYD/PKK KARTINI BIRAKMAK İSTEMİYOR?
Terör örgütü PYD’nin ABD tarafından silahlandırılmasının tek nedeni DAİŞ’e karşı savaşacak olması mı yoksa onun ardında ABD’nin başka gizli bir ajandası söz konusu mu?
Mesela terör örgütü PYD ABD’nin kendisine verdiği oldukça sofistike silahlar daha sonra kime doğrultacak?
Rusya’nın Suriye’nin Afrin şehri yakınlarında PKK’nın Suriye kolu YPG’ye üs kuracağı iddialarını Moskova yalanladı. Ancak, bu yalanlamayı pek inandırıcı bulmuş değil. Rusya yönetiminin PYD konusunda tavrı çok da net değil ve Türkiye bundan rahatsız. Dolayısıyla Türkiye’nin, ilişkilerini düzelttiği Rusya’ya ve onun Suriye stratejisine ne kadar güvenebileceği sorgulanıyor haklı olarak.?
PKK’nın konuşlandığı tüm bölgelerde İran’ın Şii Hilali projesi için açılan koridorun güvenliğini sağlayacak iddiaları, PKK’nın bölgede tutunabilmek için Şiilerden hem askeri hem de mali yardım aldığı iddialarını nasıl okumak gerekiyor?
Evet Suriye’deki iç savaşta altı yıl geride kaldı ama hâlâ önümüzü görebiliyor değiliz. Suriye’nin ve bölgenin geleceğine ilişkin pek çok kritik soru gündemdeki yerini koruyor. Bu, Suriye’yi ve bölgeyi daha çok konuşacağımız anlamına da geliyor…
Kaynak: Beytullah Demircioğlu, Altınoluk Dergisi, 374. Sayı
YORUMLAR