Yedinci Yılına Girerken Suriye İç Savaşı

15 Mart 2011’de başlayan Suriye savaşı yedinci yılına girdi. Taş üstünde taşın kalmadığı Suriye’de geride kalan 6 yıl boyunca büyük insanlık dramları yaşandı. Arap baharı ile başlayan ancak Suriye’de sonbahara dönüşen özgürlük talepleri, Suriye halkına ağır faturalar ödetmeye devam ediyor.

Dış ülkelerin de desteğiyle kısa sürede iç savaşa dönüşen olaylarda 12 milyondan fazla insanı evlerinden edildi, 6 milyon civarında Suriyeli ise ülkelerini terk etmek zorunda kaldı.

Birleşmiş Milletlerin dahi savaşın üçüncü yılından itibaren ölümleri saymadığı çatışmalarda şu ana kadar resmi olmayan rakamlara göre 600 binden fazla insan hayatını kaybetti.

Rusya ve başta İran olmak üzere Şii cephesinin desteğini arkasına alan Beşar Esad rejimi başta DEAŞ, PKK ve El Kaide olmak üzere dünyadaki bir çok terör örgütünün de Suriye’de yuvalanmasına neden olan bir faciaya kapı araladı.

Altı yılı geride bırakan iç savaşı sona erdirebilmek için uluslararası çabalar devam ediyor. Ama umutlar son derece zayıf. Küresel ve bölgesel güçlerin Suriye üzerindeki güç ve paylaşım kavgası son sürat devam ediyor çünkü.

Suriye coğrafyasının hemen her metrekaresinde farklı bir savaş yürüyor. Suriye’deki küresel güç mücadelesindeki en kritik noktalardan biri şimdilerde Suriye’nin kuzeyinde cereyan ediyor.

DAİŞ’İN ELİNDEKİ RAKKA'YI KİMLER KUTARACAK?

Rakka, Türkiye ve ÖSO desteğiyle mi DAİŞ’den temizlenecek yoksa ABD ve Rusya, Türkiye’ye rağmen bir terör örgütünü diğer terör örgütü eliyle mi bölgeden uzaklaştıracak?

Trump yönetimi neden Rakka stratejisini bir türlü netleştiremiyor?

Türkiye, ABD ve Rusya’ya rağmen Münbiç’teki PYD terör unsurlarına yönelik bir operasyon başlatacak mı? Bu durumda ABD’nin, Rusya’nın tavrı ne olur?

ABD VE RUSYA NEDEN PYD/PKK KARTINI BIRAKMAK İSTEMİYOR?

Terör örgütü PYD’nin ABD tarafından silahlandırılmasının tek nedeni DAİŞ’e karşı savaşacak olması mı yoksa onun ardında ABD’nin başka gizli bir ajandası söz konusu mu?

Mesela terör örgütü PYD ABD’nin kendisine verdiği oldukça sofistike silahlar daha sonra kime doğrultacak?

Rusya’nın Suriye’nin Afrin şehri yakınlarında PKK’nın Suriye kolu YPG’ye üs kuracağı iddialarını Moskova yalanladı.  Ancak, bu yalanlamayı pek inandırıcı bulmuş değil. Rusya yönetiminin PYD konusunda tavrı çok da net değil ve Türkiye bundan rahatsız.  Dolayısıyla Türkiye’nin, ilişkilerini düzelttiği Rusya’ya ve onun Suriye stratejisine ne kadar güvenebileceği sorgulanıyor haklı olarak.?

PKK’nın konuşlandığı tüm bölgelerde İran’ın Şii Hilali projesi için açılan koridorun güvenliğini sağlayacak iddiaları, PKK’nın bölgede tutunabilmek için Şiilerden hem askeri hem de mali yardım aldığı iddialarını nasıl okumak gerekiyor?

Evet Suriye’deki iç savaşta altı yıl geride kaldı ama hâlâ önümüzü görebiliyor değiliz. Suriye’nin ve bölgenin geleceğine ilişkin pek çok kritik soru gündemdeki yerini koruyor.  Bu, Suriye’yi ve bölgeyi daha çok konuşacağımız anlamına da geliyor…

Kaynak: Beytullah Demircioğlu, Altınoluk Dergisi, 374. Sayı

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.