“Yemeği Birlikte Yiyiniz, Besmele Çekiniz, Yemeğiniz Bereketlenir” Hadisi

HADİSLER

“Yemeği birlikte yiyiniz, besmele çekiniz, yemeğiniz bereketlenir” hadisinde ne anlatılmak istenmektedir?

Vahşî İbni Harb radıyallahu anh şöyle dedi:

Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem’in ashâbı:

- “Yâ Resûlallah! Yemek yiyoruz fakat doymuyoruz” dediler.

Resûl-i Ekrem sallallahu aleyhi ve sellem onlara:

- “Herhalde ayrı ayrı yiyorsunuz!” diye sorunca:

- “Evet, öyle yapıyoruz” dediler.

Resûl-i Ekrem sallallahu aleyhi ve sellem de:

- “Yemeği birlikte yiyiniz, besmele çekiniz, yemeğiniz bereketlenir” buyurdu. (Ebû Dâvûd, Etime 14. Ayrıca bk. İbni Mâce, Etime 17)

Vahşî İbni Harb

Habeşistanlı bir zenci olan Vahşî radıyallahu anh, Uhud Gazvesi’nde Hz. Hamza sallallahu aleyhi ve sellem’i şehit etmişti. İslâmiyet’in süratle yayılmaya başladığını görünce Mekke’den Tâif’e kaçtı. Mekke fethedilince Tâifliler Hz. Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem’e bir heyet gönderdiler. Bu heyete Vahşî’yi de aldılar. Heyet Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem’in huzuruna çıktığı zaman, onunla Vahşî arasında şu konuşma geçti:

- Sen Vahşî misin?

- Evet, Vahşî’yim.

- Hamza’yı sen mi öldürdün?

- Bu iş size haber verildiği gibi oldu.

- Bana yüzünü göstermeyebilir misin?

Bunun üzerine Vahşî radıyallahu anh hemen Hz. Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem’in huzurundan çıktı; bir daha da ona görünmedi.

Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem Efendimiz’in vefatından sonra peygamberlik iddiasında bulunan Müseylime ile yapılan savaşa katıldı ve Müseylimetülkezzâb’ı o öldürdü. “Câhiliye devrinde insanların en hayırlısını, Müslüman olduktan sonra da insanların en fenasını öldürdüm” diyen Vahşî radıyallahu anh, Yermük Savaşı’na da katıldı. Sonra Humus’a yerleşti ve orada öldü. Hz. Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem’den dört hadis rivayet etmiştir.

Allah ondan razı olsun.

Hadisin Açıklaması

Ashâb-ı kirâm Resûl-i Ekrem sallallahu aleyhi ve sellem Efendimiz’e, tavsiyelerine uyarak az yemek istediklerini, fakat çok yedikleri halde bile karınlarının doymadığını söyleyince, Allah’ın Resûlü onlara iki önemli tavsiyede bulundu. Bunlardan biri, aile fertlerinin ayrı ayrı sofraya oturmayıp yemeği birlikte yemesidir. Zira bereket, cemaat halinde yaşayanlarda bulunur. Aile fertlerinin her konuda birlikte hareket etmesi, onların gücünü artırır; birlikte yemesi, yiyeceklerini bereketlendirir. Bunu Peygamber aleyhisselâm şu hadisiyle de ifade etmiştir:

“Yemeği ayrı ayrı değil, birlikte yiyiniz; çünkü bereket toplululukla beraberdir.” (İbni Mâce, Etime 17)

Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem’in diğer tavsiyesi de daha önce birçok defa belirtildiği üzere, yemeğe başlarken besmele çekilmesidir.

Resûlullah Efendimiz, bu iki konuya dikkat edildiği zaman yemeğin bereketleneceğini ve herkesin doyacağını söylemiştir.

Hadisten Öğrendiklerimiz

  1. Aile fertleri yemeği birlikte yemelidir.
  2. Birlikte yenen yemekler bereketli olacağı için herkes doyar.
  3. Yemeğe başlanırken mutlaka besmele çekilmelidir.

Kaynak: Riyazüs Salihin, Erkam Yayınları