Yeni Bir Gezegen Keşfedildi
Şili'de kurulan Gemini Gezegen Görüntüleyicisi, ilk dış gezegen keşfini yaptı. Tespit edilen Jüpiter benzeri gezegen, sadece 20 milyon yıl yaşında.
Gemini Güney Teleskobu'na eklenen en yeni gezegen avcısı Gemini Gezegen Görüntüleyicisi, 51 Eri B adı verilen gaz devi keşfetti. Jüpiter'in yaklaşık iki katı olduğu açıklanan gezegenin atmosferinde, büyük miktarda su buharı ve metan olduğu belirtildi.
Science dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, Gemini ilk tespitini yerden yapılan doğrudan gözlemler sonucu gerçekleştirdi. Genelde yıldızlarından saçılan yoğun ışık nedeniyle gezegenleri doğrudan gözlemle tespit etmek çok zor oluyor. Bu nedenden dolayı birçok uzay teleskobu farklı yöntemlerle gökyüzünü tarıyor.
Kepler teleskobu gezegenleri yıldızlarının önünden geçerken bıraktıkları izle tespit ederken, Spitzer kızılötesi, Chandra ise X-ray taraması yapıyor.
The Verge sitesine açıklama yapan Stanford Üniversitesi'nden Bruce Macintosh, 'doğrudan gözlemle gezegenler hakkında boyut, kütle ve konum gibi temel bilgilerinin elde edilebildiğini' söyledi. Macintosh, Kepler'e kıyasla doğrudan gözlemle bir seferde tek bir gezegen tespit edilebildiğini ancak detaylı bilgilere ulaşıldığını söyledi.
OLUŞUMU HÂLÂ DEVAM EDİYOR
Gökbilimciler, 55 Eri B sayesinde Evren'de gezegen oluşumu hakkında yeni bilgilere ulaşacaklarını düşünüyor. Dünya'dan 100 ışık yılı ötede yer alan gaz devi, sadece 20 milyon yıl yaşında olmasıyla dikkat çekiyor.
California-Berkeley Üniversitesi'nden Geoff Marcy, 55 Eri B'nin bu kadar genç olmasıyla 'genç Jüpiteri andırdığını' belirtti. Marcy, Jüpiter'in nasıl oluştuğunu ve ilk dönemlerini 55 Eri B sayesinde anlayabileceklerini söyledi.
Macintosh da gaz devinin büyüklüğü ve sıcaklığıyla gözlem için yeterli kızılötesi ışın yaydığını söyleyerek kendilerine birçok bilgi sunacağını söyledi. Macintosh, "Dünya benzeri gezegenlerin Evren'de az mı yoksa sık mı rastlandığını anlayabiliriz" dedi.
Kaynak: The Verge ve Al Jazeera