Yerebatan Sarnıcı Tarihi

TARİHİMİZ

Yerebatan Sarnıcı ne zaman ve kim tarafından inşa edilmiştir? Yerebatan Sarnıcı nerede? Yerebatan Sarnıcı’nda neler var? Halk arasında “Yerebatan Sarayı” olarak bilinen Yerebatan Sarnıcı hakkında bilinmeyenler...

Suyun içinden yükselen ve sayısız gibi görülen mermer sütunlar sebebiyle halk arasında “Yerebatan Sarayı” diye bilinen Yerebatan Sarnıcı, Bizans İmparatoru I. Jüstinyen tarafından 527-565 yılları arasında sarayın su ihtiyacını karşılamak amacıyla yaptırıldı. Sarnıç, 9 metre yüksekliği ve 336 adet sütunla adeta bir sütun ormanını andırır.

Yerebatan Sarnıcı (Bazilika Sarnıcı)

Sarnıcın bulunduğu yerde daha önce bir Bazilika bulunduğundan, Bazilika Sarnıcı (Stoa Bazilikası) olarak da anılır.

YEREBATAN SARNICI NEDEN YAPTIRILMIŞTIR?

Bizans Dönemi’nde bu çevrede geniş bir sahayı kaplayan ve imparatorların ikamet ettiği büyük sarayın ve bölgedeki diğer sakinlerin su ihtiyacını karşılayan Yerebatan Sarnıcı, İstanbul’un Osmanlı Devleti tarafından 1453 yılında fethinden sonra bir müddet daha kullanılmış ve padişahların oturduğu Topkapı Sarayı’nın bahçelerine buradan su verilmiştir.

Sarnıç, Osmanlı Dönemi’nde Sultan III. Ahmet (1723) ve Sultan II. Abdülhamit Dönemi’nde (1876-1909) iki defa onarıldı.

Yerebatan Sarnıcı, 1987’de İstanbul Belediyesi tarafından temizlenerek müzeye dönüştürüldü.

YEREBATAN SARNICI NELER VAR?

Ağlayan Sütun

Gözyaşı Sütunu ya da Ağlayan Sütun olarak bilinen sütun, diğer sütunlardan farklı olarak ıslak olması nedeniyle ağlıyormuş gibi bir görünüme sahiptir. Bu sütun, Forum Tauri Meydanı’nda bulunan 4. yüzyıldan I. Theodosius’un Zafer Kemeri sütunlarını andırır. Ağlayan Sütun’un, Yerebatan Sarnıcı’nın inşasında hayatını kaybeden yüzlerce kölenin hatırasına yapıldığı rivayet edilmektedir.

Yerebatan Sarnıcı

Sarnıcın tavan aralığı kemerler vasıtasıyla sütunlara aktarılmıştır.

Medusa Başı

Sarnıcın kuzeybatı köşesindeki iki sütunun altında kaide olarak kullanılan iki Medusa Başı, Roma Dönemi heykel sanatı örneklerindendir.

Yerebatan Sarnıcı, Medusa Başı

Sütunlar

52 basamaklı taş bir merdivenle inilen Yerebatan Sarnıcı’nın içerisinde her biri 9 metre yüksekliğinde 336 sütun bulunmaktadır.

YEREBATAN SARNICI ZİYARET GÜNLERİ VE SAATLERİ

Yerebatan Sarnıcı, haftanın her günü 09.00-17.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.

YEREBATAN SARNICI NEREDE? - HARİTA