Yıldız Camii'nde Gizli İmzalar Bulundu

TARİHİMİZ

Yıldız Hamidiye Camisi'ndeki restorasyon çalışmaları sırasında 115 yıllık bir sürprizle karşılaşıldı. İtalyan ve Rum kalem ustalarının, camiye imzalarını gizledikleri görüldü.

İstanbul Vakıflar 1. Bölge Müdürlüğü'nün yürüttüğü Yıldız Hamidiye Camisi restorasyonu kapsamında, 130 yıllık tarihi cami baştan aşağıya ele alındı. Cami cephelerindeki sıvalı yüzeylerde kimyasal yöntemle boya raspası yapıldı. Cephedeki sıva örneklerinin laboratuvar ortamında analiz edilmesinden sonra ortaya çıkan karışıma göre cephelerdeki sıva tamirleri gerçekleştirildi. Ahşap kubbenin kurşun örtüsü sökülerek, kaplama tahtasının ve kubbe kaburgalarının tamir ve ıslah çalışmaları tamamlandı. Cami içerisinde yapılan araştırmalar sonucu elde edilen veriler doğrultusunda, son dönem kalemişi alttaki özgün kalem işine zarar vermeden mekanik ve kimyasal yöntemlerle itinalı bir şekilde raspa edildi.

CAMİNİN KALEM İŞLERİNİ YAPAN USTALARIN İMZASI BULUNDU

Raspa sonrası çimento esaslı imitasyonlar duvar yüzeylerinden uzaklaştırılarak, kağıt hamuru ile tuz alma işlemi gerçekleştirildi. Bu raspa çalışması sırasında bir sürprizle karşılaşıldı. Camideki kalem işlerinin ölü noktalarına, 1900 yılında kalem işlerini yapan İtalyan ve Rum ustaların imzalarını gizledikleri ortaya çıktı. Camideki mukarnasların üst kısmında kalem işlerini yapan 7 ustanın imzası bulundu. Camideki restorasyon çalışmasının 2017 yılı ortasında bitirilmesi hedefleniyor.

Temeli 21 Aralık 1881'de atılan Yıldız Hamidiye Camisi, 1885 yılı eylül ayı sonunda törenle ibadete açılmıştı.