Yıldız Sarayı Müzesinde Neler Var?

TARİHİMİZ

Osmanlı Devleti 34. Padişahı Sultan II. Abdulhamid tarafından genişletilerek devletin merkezi olarak kullanılan Yıldız Sarây-ı Humayun'u zamanın en gizemli yapısı olarak işlev gördü. Türk Osmanlı saray mimarisinin son örneği olan Yıldız Sarayı, Beşiktaş semtinin Yıldız tepesinde bulunuyor.

Saray'ın bulunduğu arazi Kanuni (1520-1566) döneminden itibaren avlanma yeri olarak kullanılıyordu. Daha sonra ilk yapı Sultan I. Ahmed tarafından yapıldı ve sonraki padişahlar döneminde de eklemeler yapılarak genişletildi. En radikal değişimi ise II. Abdülhamid zamanı görerek devletin yönetim merkezi halini aldı. Bu dönemde saray, padişahın özel yaşamına ait mekanlarla birlikte, resmi görevlilere tahsis edilen binaları, tamirhane, marangozhane gibi atölyeleri ve tiyatro, müze, kitaplık gibi kültür ve sanat yapılarını da kapsıyordu.

Sultan Vahideddin’den sonra bir süre boş kalan saray binaları, 1924 yılında Erkan-ı Harbiye Mektebi’ne tahsis edildi. 1946 yılında Harp Akademileri’ne bırakılan saray, 1978 yılında Kültür Bakanlığına devredildi. “Yıldız Sarayı Müzesi Müdürlüğü” adıyla 1993 yılından itibaren müzeleştirilmeye başlanarak 8 Nisan 1994 yılında müze olarak açıldı. Açıldı açılmasına ama ziyaretçi sayısında gözle görülür bir yokluk bulunuyor.

İşte Sultan II. Abdülhamid'in özellikle saltanata geçtikten sonra hayatının büyük bölümünü geçirdiği Yıldız'daki müze ve bazı özel eşyalar...

1- SULTAN II. ABDÜLHAMİD'E ÖZEL OLARAK YAPTIRILAN ARABA

Sultan II. Abdülhamid'in genellikle Cuma selamlığına çıktığında kullandığı bu "Landon" tipi araba Müze'ye girildiği zaman karşınıza çıkan büyük hol'de bulunuyor. Bir çok özel eşyanın sergilendiği bu alanda bulunan araba, Paris'te 2 adet yaptırılarak saraya getirilmiştir.

2- ABDÜLHAMİD'İN ELBİSESİ

Araba ile aynı alanda sergilenen Sultan'ın giydiği bir çok elbiseden birisi.

3- II.ABDÜLHAMİD'E AİT AT BİNME EYERİ

Özellikle şehzadeliğinde kendi kullandığı atlar ile dolaşan II. Abdulhamid'in iyi bir at binicisi olduğu biliniyor. Şehzadelik döneminde kullandığı at binme eyeri.

4- VALİDE SULTAN KOLTUĞU

Osmanlı Valide Sultanları'na ait 19 yüzyıl koltuğu.

5- II. ABDÜLHAMİD'İN MARANGOZ ALETLERİ

Müzeye girdikten sonra "araba" ve "elbise" gibi özel eşyaların sergilendiği alandan bir sonraki oda ise iyi bir Marangoz olan Sultan'ın iş aletlerinin bulunduğu yer. Sultan'ın marangoz ustalığını yerinde görmek isteyenler Süleymaniye'deki Eski İstanbul Müftülüğü, şimdiki Şeriyye Sicilleri Arşivi kütüphanesinin dolaplarına bakarak 19 ve 20. yüzyılın en iyi mobilya ustasının eserlerini görebilirler.

6- KÜÇÜK MABEYN HAMAMI

Marangoz aletlerinin bulunduğu odadan çıktıktan sonra koridorun solunda yer alan hamam, yanan Kaskat Köşkü’nün yerine yaptırılmıştır. Hamamda "sıcaklık" ve "ılıklık" bölümleri ve bir de şömineli dinlenme odası bulunuyor.

7- KÜÇÜK MABEYN HAMAMI

Hamamın dinleme amaçlı yapılan bölümü.

8- KÜÇÜK MABEYN KÖŞKÜ

Hamamın bulunduğu koridordan devam ettiğimiz vakit Küçük Mabeyn Köşkü karşımıza çıkıyor. Sultan II. Abdülhamid tarafından 1901 yılında çalışma ve dinlenme köşkü olarak inşa ettirildi. Sultan, bazı resmi görüşmelerini de burada gerçekleştirmiş, mekan sonraki padişahlar tarafından da bu amaçla kullanılmıştır.

Sultan II. Abdülhamid’e tahttan indirildiği haberi bu köşkte verildi. Sultan Vahidettin de Dolmabahçe Sarayı’ndaki ikametinden sonra Yıldız Sarayı’na yerleşerek mütareke döneminde görüşmelerini burada gerçekleştirdi.