Yolda Kazaya 'mobil Kaza Tutanağı'

Akıllı telefonlara indirilen mobil kaza tutanağı büyük ilgi gördü. Kaza tespit tutanaklarının akıllı telefonlarda mobil ortamda oluşturabilmesini sağlayan "mobil kaza tutanağı" uygulaması, bir yılda telefonlara 425 binden fazla indirildi.

Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezince (SBM) geliştirilen ve kaza tespit tutanaklarının mobil ortamda oluşturulmasını sağlayan uygulama, 1 yılda telefonlara 425 binden fazla indirildi.

SBM yetkililerinden aldığı bilgiye göre, Nisan​​​ 2008'den beri ​​kağıt f​orm ile ​düzenlenen kaza tespit tutanaklarının akıllı telefonlardan da doldur​​ulabilmesine imkan sağlayan mobil kaza tutanağı, dünyada ilk olma özelliği taşıyor.

Geçen yıl ekim ayında uygulanmaya başlanan ve 1 yılını dolduran sistemle sürücüler, tutanak doldurma işlemini cep telefonları aracılılığıyla çok daha hızlı ve kolayca yapabilme imkanına kavuşuyor.

Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık Genel Müdürlüğünün genelgesi doğrultusunda hayata geçirilen uygulama sayesinde ortalama 10 dakikada oluşturulabilen tutanaklar, devlet kurumları ve sigorta şirketleri nezdinde resmiyet ve geçerlilik taşıyor.

425 BİN İNDİRME

İlk yılını dolduran mobil kaza tutanağı uygulaması, akıllı telefonlarda android işletim sistemlerinden 240 bin, IOS işletim sistemlerinden ise 185 binden fazla kez indirildi.

Uygulama, bugüne dek 7 bin 100'ün üzerinde kazada kullanıldı. 77 ilde en az bir kez tercih edilen uygulamayı Ardahan, Kilis, Muş ve Siirt’te kullanan olmadı. Uygulamanın en çok kullanıldığı iller ise İstanbul, Ankara, Antalya, İzmir ve Manisa oldu.

Bu süre içinde en hızlı doldurulan tutanak 5,5 dakikada oluşturuldu, en hızlı sonuçlanan kazanın kusur oranları ise 10 dakikada belirlendi.

Mobil kaza tutanağını tercih edenlerin yüzde 85'ini erkekler oluşturdu. Mobil kaza tutanağı düzenleyen sürücülerin yüzde 35'ini 26-35 yaş aralığındakilerin oluşturduğu dikkati çekti.

Tutanaklarda en çok görülen kaza yüzde 18 ile arkadan çarpma ve yüzde 17 ile park halinde çarpma olarak tespit edildi. Kaza tutanaklarına konu olan araçların yüzde 61'ini otomobil, yüzde 23'ünü kamyon grubu araçlar oluşturdu.

KAZA TESPİT UYGULAMASININ AVANTAJLARI

Akıllı telefonlara yüklenen uygulama ile kağıt kalem ve başka araç gerece ihtiyaç duyulmadan kaza yerinde tespit tutanağının oluşturulmasına imkan veren mobil kaza tutanağı, sigorta poliçesi bilgilerine ulaşma ve tutanağın sigorta şirketine otomatik olarak iletilmesine olanak sağlıyor.

Uygulama ile oluşturulan tutanaklar sonucunda hangi tarafın kusurlu bulunduğu da kazanın kusur durumu belirlendiği anda cep telefonuna SMS ile bilgilendirme yapılarak bildiriliyor.

Mobil kaza tutanağı uygulaması ile kaza noktaları da lokasyon bazlı olarak görüntülenebiliyor. Sürücüler, daha önce oluşturulan kaza tutanakları doğrultusunda hangi noktalarda daha çok kaza meydana geldiğini kaza yoğunluk haritasıyla izleyebiliyor.

Kaynak: AA

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.