Yunanistan’da Müslümanlar Neler Yaşıyor?

Yunanistan’da Müslümanların neler yaşadığını anlatacak bir video hazırlığı yapan Yunanistan Müslümanlar Derneği, hazırlayacakları video ile Atina'da dini görevlerini yerine getirmekten nasıl mahrum edildiklerini  bütün dünyaya duyuracaklar.

Yunanistan'da yaşayan Müslüman çocuklar, cami ve Müslüman mezarlığı bulunmayan başkent Atina'daki eksiklikleri anlatmak amacıyla bir video hazırlıyor. Ramazan ayı boyunca Yunan halkına dağıtılacak video ile çocukların Yunanistan'da yaşarken dini görevlerini yerine getirmekten nasıl mahrum edildikleri anlatılacak.

Yunanistan Müslümanlar Derneği Yönetim Kurulu üyelerinden Anna Stamou, yaklaşan Ramazan ayı öncesi hazırladıkları projeler konusunda bilgi verdi.

Atina'nın Avrupa'da camisi olmayan tek başkent olduğunu anımsatan Stamou, bu yıl da Ramazan ayını camisiz karşılamaktan üzgün olduklarını belirtti. Yunanistan Müslümanlar Derneği olarak Ramazan ayı için çeşitli projeler hazırladıklarını kaydeden Stamou, "Yunan halkını, İslam hakkında bilinçlendirecek etkinlikler yapmayı hedefliyoruz. Ama öncelikle Atina'da yaşayan Müslüman çocuklara daha iyi yarınlar sunacak projeler için uğraşıyoruz" diye konuştu.

CAMİMİZ VE MEZARLIĞIMIZ YOK

Atina'da yaşayan Müslümanlar olarak her fırsatta sorunlarını dile getirdiklerinin altını çizen Stamou, "Camimiz ve mezarlığımızın olmadığını her gün gerek konuşmalarla gerek sosyal medya üzerinden herkesle paylaşıyoruz. Buna rağmen insanlar bu eksiklerin bizler için ne ifade ettiğini anlayamıyor. Bu yüzden ramazan etkinlikleri çerçevesinde İslam'ı anlatan, sorunlarımızı dile getiren bir video hazırlamaya karar verdik" dedi.

Yunanistan'da doğmuş ve hiç cami görmemiş Müslüman çocukların hikayesini anlatacaklarını belirten Stamou, sözlerine şöyle devam etti:

"Yunan halkının bu sayede söz konusu eksikliklerin bizim için ne kadar önemli olduğunu anlamalarını istiyoruz. Videoda başrolde şehrin çeşitli semtlerinde yaşayan değişik yaşlarda Müslüman çocuklar olacak. Çocuklarımızın, Hristiyan bir ülke olan Yunanistan'da yaşarken dini görevlerini yerine getirmekten nasıl mahrum edildiklerini konu alan bir video olacak."

"MÜSLÜMAN ÇOCUKLAR BODRUM KATINDA İBADET ETMEK ZORUNDA KALIYOR"

Her alanda eşit olan çocukların ibadet konusunda eşit olmadıklarını anlatmak istediklerine dikkati çeken Stamou, Hristiyan çocuklar ibadet için kiliseye gidebilirken Müslüman çocukların ibadetlerini bodrum katlarında yerine getirmek zorunda kaldığının altını çizdi.

Stamou, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Yunan hükümetine artık söylenecek bir şey kalmadı. Söylenmesi gereken her şey söylendi. Ama maalesef herhangi bir olumlu faaliyet göremiyoruz. Biz Yunan halkını, İslam konusunda bilinçlendirmek istiyoruz. Hazırlayacağımız video Türkçe, İngilizce, Fransızca ve Arapça alt yazılı olacak. Atina'da cami bulunmaması, Yunan halkının İslam hakkındaki bilgisizliği konusunda önemli bir rol oynuyor. Cami sadece ibadet için değil, İslam'ı anlatmak için çeşitli kültürel faaliyetlerin düzenleneceği bir yer olarak da kullanılabilir.

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.