Yunus Emre Enstitüsü Dünyaya Türkçe Öğretiyor
Yunus Emre Enstitüsü, kurulduğu 2009 yılından bu yana 40 ülkede 99 binden fazla kişiye Türkçe öğretti ve Türk kültürünü tanıttı.
Yunus Emre Enstitüsü (YEE), kurulduğu 2009 yılından bu yana 40 ülkede 99 binden fazla kişiye Türkçe öğretti ve Türk kültürünü tanıttı.
Grafik: AA/Murat Usubaliev
Türk kültürü ve dilini 40 ülkedeki 50 merkeziyle dünyaya tanıtmayı amaçlayan Yunus Emre Enstitüsüne ilgi gittikçe artıyor. Yunus Emre Enstitüsü yurt dışındaki merkezlerinde 189'u yerel olmak üzere toplam 322 personelle faaliyetlerini yürütüyor. Hayata geçirdiği projelerle Türk kültürünü dünyaya tanıtan Enstitü sayesinde şimdiye kadar 99 bin 261 öğrenci Türkçe öğrendi. YEE, yurt dışında işbirliği yaptığı 80'den fazla üniversiteye Yükseköğretim Kurulu üzerinden Türkçe hocaları göndererek, Türk diline ilginin artması için proje üretmeye devam ediyor.
YEE Başkanı Şeref Ateş, faaliyetlerine ilişkin AA muhabirlerine bilgi verdi. YEE’nin 2009'dan bu yana yurt dışında Türk diline yönelik muhtelif faaliyetleri olduğunu belirten Ateş, bunların başında Türkçe öğretiminin geldiğini, merkezlerinde modern yöntemlerle Türkçe öğrettiklerini ifade etti.
Yabancılara Türkçe öğretilmesinin daha önce Türkiye'de fazla irdelenmeyen bir konu olduğuna dikkati çeken Ateş, YEE ile bunun değiştiğini belirtti. Ateş, önce genel merkezlerinde yabancılara nasıl Türkçe öğretileceği konusunda sertifika programı gerçekleştirdiklerini, sonra da alanda uygulamalara başladıklarını söyledi.
"AMACIMIZ TÜRKİYE'NİN ARGÜMANLARINI DÜNYAYA ANLATABİLMEK"
"Bizim yaptığımız iş sadece Türkçe öğretimi değil. Türkiye'yi seven ve Türkiye ile iletişimde olan insanlar yetiştirmek ve Türkiye'nin argümanlarını dünyaya anlatabilmek." diyen Ateş, her bir çalışanlarının aynı zamanda bir kültür elçisi olduğunu ve bunun pozitif geri dönüşlerini aldıklarını dile getirdi.
"TÜRK DİZİLERİ İZLENDİKÇE MERAK UYANIYOR"
Hem Birleşmiş Milletler nezdinde hem de Türkiye'nin insani yardımları konusunda Türkiye'ye bir ilgi olduğunun altını çizen Ateş, şunları söyledi:
"Ama tabii özellikle Türk dizileri ve sinemasının çok büyük etkisi var. Bu dizi ve sinema filmleri sayesinde, yaşam tarzı da yurt dışında tanıtılıyor. Özellikle Balkanlarda, Arap dünyasında ve hatta Latin Amerika ülkelerinde, Rusya’da bu diziler izleniyor. İzlendikçe de merak uyanıyor. Biz de bu merakın giderilmesi için toplantıların yanı sıra zaman zaman alana oyunculardan götürüyoruz. Çok büyük ilgi görüyor. Böylelikle Türkiye’de farkına varmadığımız bir artı değerimiz olan aile hayatımız, müsaade alma, namus, edep gibi hangi kesimden olursa olsun ortak kültürel insani değerlerimiz bu dizilerle dolaylı şekilde aktarılıyor."
"TÜRKİYE'NİN SON 10 YILDA KATETTİĞİ MESAFE HER YERDE HİSSEDİLİYOR"
Türkiye’nin artık dünya siyasetinde var olması nedeniyle özellikle halkı Müslüman olan coğrafyalarda ve siyasi sorunlar yaşayan Afrika ülkelerinde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da olumlu bir etkisi olduğunu dile getiren Ateş, “Dünyanın beşten büyük olduğu söylemi birçok yerde kullanılıyor. Türkiye’nin son 10 yılda katettiği mesafe her yerde hissediliyor. Bu modelin nasıl gerçekleştiği sorgulanıyor." ifadelerini kullandı.
Kaynak: AA
YORUMLAR