Yurtta İlk Teravih Namazı Kılındı

Ramazan ayının başlamasıyla birlikte camilere akın eden vatandaşlar, ilk teravih namazını kıldı. Çocuklarıyla birlikte camilere gelen vatandaşlar, on bir ayın sultanı Ramazan'ın ilk teravih namazını kılmanın sevincini yaşadı.

Vatandaşlar, ilk teravih namazını kılmak için camilere akın etti. Ramazanın sembolü haline gelen ve camilere asılan mahyalar da ışıldamaya başladı.

YURTTA İLK TERAVİH

Yurtta ilk teravih namazı, saat farkından dolayı doğu ve güneydoğu illerinde daha erken kılındı. Diyarbakır, Batman, Siirt, Şırnak ve Mardin'de vatandaşlar camilere akın etti. Siirt Belediyesi tarafından Ramazan ayının gelişini simgeleyen ve yaklaşık bin yıllık geçmişi olduğu belirtilen "melede" ateşi yakıldı.

MANİSALILAR CAMİLERİ DOLDURDU

On bir ayın sultanı mübarek Ramazan ayının ilk teravihi için Manisalılar camileri doldurdu. Şehirde en çok ilgi gösterilen camiler arasında tarihi Hatuniye, Sultan ve Muradiye yer aldı.

ADANA'DA TERAVİH COŞKUSU

Adana'da Seyhan Nehri'nin kıyısında bulunan ve ihtişamıyla dikkati çeken Sabancı Merkez Camisi'nde ilk teravih kılındı. Sultan Ahmet ve Selimiye camilerinin mimari özelliklerinden yararlanılan Sabancı Merkez Camisi'ne vatandaşlar akın etti.

ŞANLIURFA'DA İSLAM DÜNYASI İÇİN DUA EDİLDİ

Şanlıurfa'nın Akçakale ilçesindeki çadır şehirde kalan Suriyeliler, Ramazan ayının ilk teravihini kıldı. Yaklaşık 32 bin Suriyeli misafirin ağırlandığı Süleyman Şah Konaklama Tesisleri'ndeki Suriyeliler, yatsı ezanın okunmasıyla çadır şehirdeki mescitleri doldurdu.

Suriyeli imamlar eşliğinde ilk teravihi kılan Suriyeliler, namazın ardından başta ülkeleri olmak üzere tüm İslam aleminde yaşanan olayların bitmesi için birlikte dua etti.

ELAZIĞ'DA İLK TERAVİH

Elazığ'da da ilk teravihi kılmak isteyen vatandaşlar, başta İzzet Paşa Camisi olmak üzere camileri doldurdu. Camilerde, din görevlileri tarafından Ramazan'ın önemine ilişkin vaaz verildi. Kur'an-ı Kerim okunması ve dua edilmesinin ardından ilk teravih kılındı.

EDİRNE'DE İLK TERAVİH NAMAZI

Mimar Sinan'ın ustalık eseri Selimiye Camisi'nde Ramazan ayının ilk teravih namazı kılındı. Edirne İl Vaizi Selim Al, namaz öncesi yaptığı vaazda, Ramazan'ın manevi bereketini anlattı.

İSTANBUL’DA İLK TERAVİH

İstanbul'da vatandaşlar, ilk teravih namazını kılmak için camilere akın etti.

Sultanahmet, Süleymaniye ve Eyüp Sultan başta olmak üzere şehirdeki camilere gelen vatandaşlar, ilk teravih namazıyla Ramazan'ın coşkusunu yaşadı. Camileri dolduran kadın-erkek, genç-yaşlı çok sayıda kişi, namaz kılıp dua etti.

Şehirde ilk teravih namazı için tercih edilen camilerin başında gelen Eyüp Sultan ve Sultanahmet camilerine, vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi.

Namaz öncesi vaaz veren Eyüp Sultan Camisi İmamı Erhan Mete, Ramazan ayının güzelliğini, faziletini ve bereketini anlattı. Camiyi dolduran kalabalık, vaazın ardından yatsı ve teravih namazını eda etti.

Eyüp Sultan ve Sultanahmet Camisi başta olmak üzere şehirdeki bazı camilere asılan mahyalar da ışıldamaya başladı.

Kaynak: AA

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.