Yusuf Suresinin 76. Ayeti Ne Anlatıyor?
Yusuf suresinin 76. ayetinde ne anlatılmak isteniyor? Hz. Yusuf’un (as.) ilminin üstünlüğünü gösteren âyet; Yusuf suresinin 76. ayetinin meali ve tefsirini yazımızda okuyabilirsiniz...
Kur’an’da şöyle buyrulur:
نَرْفَعُ دَرَجَاتٍ مَنْ نَشَٓاءُۜ وَفَوْقَ كُلِّ ذ۪ي عِلْمٍ عَل۪يمٌ
Biz dilediğimizi derecelerle yükseltiriz. Her ilim sahibinin üstünde daha iyi bilen birisi vardır. (Yûsuf, 12/76)
İNCE PLAN
Bilgi:
Hz. Yakub -aleyhisselâm-, Bünyamin’in de başına bir şey gelmesinden endişeliydi. Yûsuf’un kardeşleri zar zor onu ikna ettiler ve tahıl almak için Bünyamin’le birlikte tekrar Mısır’a gittiler. Hz. Yûsuf -aleyhisselâm-, Bünyamin için çok ince bir plan yapmıştı. Onu bir kenara çekip kendisini tanıttı. Sonra yükünün içine kendi su kabını gizledi. Kervan dönüşe geçince muhafızlar her yerde kabı aramaya başladı. Kardeşleri, kayıp kap kimin yükünde bulunursa o kişinin alıkonulması gerektiğini söylediler. Nihayet aranan kap Bünyamin’in yükü arasında bulundu. Gerçekte kralın kanunlarına göre hırsızı alıkoyma imkânı yoktu. Fakat Allah’ın yardımı ile Hz. Yusuf -aleyhisselâm- böyle bir plan uygulayıp Bünyamin’i yanına aldı. Yukarıdaki ayet Yûsuf -aleyhisselâm-‘ın ilminin üstünlüğünü göstermektedir.
Mesaj:
- Allah, dilediği insanı ve milleti yüceltir.
- Bilgi, kişiyi şımartmamalıdır. Zira herkesten daha iyi bilen biri vardır.
Kelime Dağarcığı:
Zî ilm: Bilgi sahibi, bilgili.
Kaynak: Diyanet, Kur'an-ı Kerim'den Serlevha Ayetler
TEFSİR
- Bunun üzerine Yûsuf, öz kardeşinin yükünden önce diğerlerinin yüklerini aramaya başladı; sonunda su kabını kardeşinin yükünde bulup çıkardı. Öz kardeşini yanında alıkoyması için biz Yûsuf’a böyle bir çâre öğrettik. Allah dilemeseydi, kralın kanunlarına göre kardeşini yanında alıkoyması mümkün değildi. Biz, kimi dilersek onun ilim ve irfan seviyesini böyle derece derece yükseltiriz. Ama her bilgi sahibinin üzerinde daha iyi bilen biri vardır.
Yukarıdaki karşılıklı konuşmalardan sonra kafile bütün yükleriyle beraber Yûsuf (a.s.)’ın huzuruna getirildi. İfadeleri alınıp, yükleri ve eşyaları aranacağı söylendi. Bu aramayı da bizzat Hz. Yûsuf yapacaktı. O, dikkat çekmemek için aramaya önce üvey kardeşlerinin yüklerinden başladı. En sonunda su tasını Bünyamin’in yükünden bulup çıkardı. Ceza olarak da onu yanında alıkoydu. Halbuki Mısır ceza kanununa göre hırsıza sopa vurulmakta ve çaldığı malın iki misli ödettirilmekte idi. Bu kanuna göre ise Bünyamin’in alıkonması mümkün değildi.
Kaynak: Ömer Çelik Tefsiri, kuranvemeali.com
YORUMLAR