Yüz Yıllık Hatlar Onarılıyor!

Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne bağlı Türk Vakıf Hat Sanatları Müzesi'ndeki 3 bin eserin 563'ü, 18 uzman ve 2 usta tarafından aslına uygun şekilde restore edildiği ifade edildi.

Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem, II. Beyazıt Külliyesi'ne ait Beyazıt Medresesi içinde yer alan Türk Vakıf Hat Sanatları Müzesi'nin restorasyon aşamasında olduğunu söyledi.
 
Binanın restorasyon sürecinde, müzedeki 3 bin eserin de orijinallerine sadık kalınarak konservasyon uzmanları tarafından ihya edilmesinin planlandığını belirten Ertem, ilk aşamada hat eserlerin onarıma alındığını belirti.
 
Ertem, eserlerin, vakıfların cami, türbe ve medreselerinden geldiğini ifade ederek, "Hat üzerinde yer alan bütün objeler, Kabe örtüsü, rahle üzerinde sedef bir kakma, işleme örtü gibi. Yani hat olan her şey var ve hepsi de vakıf eseri" ifadelerinde bulundu.
 
 
Müzedeki hat levhalarının onarım ihalesinin Ocak 2012'de yapıldığını kaydeden Ertem, şu önemli bilgileri verdi:
 
"Depolarımızdaki 563 hat levhası, Sultanahmet Camisi altındaki fil ahırları bölümünde oluşturulan konservasyon alanına getirildi. Eserler kağıt, deri, metal, kumaş, işleme olarak kategorilere ayrıldı. Her konunun uzmanı kendi alanıyla ilgili eserleri onarmaya başladı. Şu anda eserlerin onarımında 18 uzman ve 2 usta çalışıyor. Vakıf eserleri uzmanlara emanet edildi ve eserlerin asıllarına uygun olarak konservasyonları yapılıyor. Restorasyonun 1 yıl içinde tamamlanması planlanıyor." diye konuştu.

TEKNOLOJİNİN OLANAKLARINDAN FAYDALANIYORUZ

 

Türk Vakıf Hat Sanatları Müzesi Müdürü Zübeyde Cihan Özsayıner de müzeoloji biliminin, dünyada teknolojinin bütün olanaklarından faydalanılarak yapıldığını ifade etti.

 
Konservasyon yapılan ortamın tozdan, rutubetten ve kirden arındırılması gerektiğine işaret eden Özsayıner, "Bu nedenle konservasyon yapılan alana toz emici makineler alındı. Ahşap eserlerde ve bazı kağıt eserlerde de zamanla böceklenme ve çeşitli mikroorganizmaların ortaya çıkması söz konusu oluyor. Bunların da ilaçlanması için özel sistemler getirildi. Bunlar şu anda eserlerimizin onarımında kullanılıyor" diye konuştu.
 
NEM CİHAZI YERLEŞTİRİLDİ
 
Konservasyon alanı olarak kullanılan fil ahırları bölümünde daha önce Kilim ve Düz Dokuma Yaygılar Müzesi bulunduğunu hatırlatan Özsayıner, şunları anlattı:
 
"Buradaki aşırı nem nedeniyle kilimler buradan taşındı. Nemin önlenmesi için İtalya ortaklığında gerçekleştirilen bir proje kapsamında, Türkiye'de sadece 3 yerde bulunan bir nem cihazını buraya yerleştirdik. Bu cihaz, yaydığı elektromanyetik dalgayla yerden yükselen yeraltı suyunun veya yüzeysel suyun duvarlarda yükselmesini engelliyor ve suyu baskılıyor. Böylece duvarların rutubet olmaması sağlanıyor. Rutubet olan duvarlar da zamanla kuruyor. Cihaz sınırsız etki alanına sahip değil, belirli bir etki alanında bu işlevi yerine getiriyor."
 
Özsayıner, Türk Vakıf Hat Sanatları Müzesi'nin müzeolojik tasarımı yapıldığını, bu kapsamda hangi eserin ne zaman sergileneceğinin belirlendiğini ifade etti.

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.